Επικαιρότητα:

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κοιμίζεις το μωρό

04 Οκτ. 2013 - 14:19 | Οικογένεια

Πειράζει να αφήνεις το μωρό να κλάψει; Είναι καλό να παραμείνεις μέσα στο δωμάτιό του; Πρέπει ή όχι να το πάρεις αγκαλιά αν είναι ανήσυχο μέσα στην κούνια; Οι επιστήμονες παίρνουν θέση.
Μία νέα έρευνα από την Αυστραλία έρχεται να καθησυχάσει τους νέους γονείς, σχετικά με την την τακτική που ακολουθούν για να κοιμήσουν τα νεογέννητα μωρά τους.  Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπάρχουν μακροχρόνα συναισθηματικά προβλήματα, τα οποία να συνδέονται με τις δύο πιο δημοφιλείς μεθόδους ύπνου: τον «ελεγχόμενο» ή «παρήγορο» ύπνο και την «κατασκήνωση» του γονιού στο δωμάτιο του παιδιού.
«Τόσο οι γονείς, όσο και οι ειδικοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι με τις συγκεκριμένες μεθόδους - στο να τις χρησιμοποιήσουν οι πρώτοι και να τις προτείνουν οι δεύτεροι» αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics.
Στον «ελεγχόμενο» ύπνο, βασική προϋπόθεση είναι να αφήσεις το μωρό να κλάψει και να ανταποκριθείς, αυξάνοντας σταδιακά τα χρονικά διαστήματα, αφήνοντάς το έτσι να ηρεμήσει μόνο του. Στην δεύτερη μέθοδο, βρίσκεσαι στο δωμάτιο του μωρού και το κουνάς ελαφρά ή το χτυπάς μαλακά στην πλάτη του ώστε να ηρεμήσει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν το σηκώνεις από την κούνια του για να το πάρεις αγκαλιά ή να το ταϊσεις. Σταδιακά αρχίζεις να απομακρύνεσαι από την κούνια και στη συνέχεια έξω από το δωμάτιο.
«Το κλειδί και για τις δύο μεθόδους, είναι να βάλεις το μωρό στην κούνια ενώ είναι ακόμα ξύπνιο αλλά νυστάζει. Θα πρέπει να κοιμηθούν μόνα τους την ώρα του ύπνου κι αυτό είναι κάτι που το μαθαίνουν σταδιακά» εξηγεί ο Dr. Kyle Johnson, παιδίατρος και εξειδικευμένος στον ύπνο.
Ωστόσο, τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε αυτή την εκπαίδευση ύπνου δεν παρουσίασαν κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη. Σε προηγούμενη μελέτη όμως, στην οποία πήρε μέρος η ίδια ομάδα, φάνηκε ότι η εκπαίδευση ύπνου βοήθησε στην καλύτερη ψυχική υγεία των μαμάδων και στον ύπνο των παιδιών στην ηλικία των δύο ετών. Όπως σε κάθε έρευνα, έτσι και σε αυτή υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και συζητήσεις, καθώς αρκετοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι το συνεχόμενο κλάμα των μωρών μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε υπερκινητικότητα.
Το θέμα του ύπνου αντιμετωπίζεται διαφορετικά από κάθε γονιό και οι συγκεριμένες μέθοδοι δεν εφαρμόζουν σε όλα τα παιδιά, ειδικά σε περιπτώσεις άγχους ή ψυχολογικού τραύματος μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.
«Η συγκεκριμένη μελέτη δεν υποδεικνύει αν είναι σωστός ή λάθος αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης, αλλά ότι μακροπρόθεσμα δεν δημιουργούνται προβλήματα στα παιδιά, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των πέντε» καταλήγει ο παιδίατρος.