Επικαιρότητα:

Πώς θα μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά. Τι λέει η επιστήμη

16 Οκτ. 2013 - 15:48 | Οικογένεια

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεγαλώσει κανείς ένα χαρούμενο και ισορροπημένο παιδί, όμως η επιστήμη έχει αποδείξει ότι κάποιοι από αυτούς είναι αποτελεσματικότεροι...

Τα αστεία κάνουν καλό

Κάνοντας αστεία με τα παιδιά σας τα προετοιμάζετε για να αυξήσουν την επιτυχία τους στις κοινωνικές τους σχέσεις, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Economic and Social Research Councils' Festival of Social Science 2011. Όταν οι γονείς αστειεύονται ή κάνουν μιμήσεις, δίνουν στα παιδιά πολύτιμα εργαλεία για να σκέφτονται δημιουργικά, να κάνουν φίλους και να διαχειρίζονται το στρες. Έτσι, μπροστά στα παιδιά... βγάλτε το παιδί που κρύβετε μέσα σας!

Να είστε θετικοί

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γονείς που εκδηλώνουν αρνητικά συναισθήματα μπροστά στα μωρά τους ή που τους συμπεριφέρονται με σκληρότητα, έχουν πολλές πιθανότητες να δουν τα παιδιά τους να γίνονται επιθετικά στη νηπιακή ηλικία. Το πρόβλημα, μάλιστα, δεν σταματά εκεί: Έχει διαπιστωθεί ότι η επιθετική συμπεριφορά στην ηλικία των 5 ετών συνδέεται με επιθετικότητα στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, ακόμα και ενάντια στους μελλοντικούς συντρόφους του. Έτσι, αν βρίσκεστε συχνά μπλεγμένοι στον φαύλο κύκλο «γονιός με νεύρα-μωρό με νεύρα-γονιός με περισσότερα νεύρα», προσπαθήστε να ξεφύγετε, για να γλυτώσετε από χειρότερα προβλήματα στο μέλλον.

Ενισχύστε την αυτό-συμπόνια

Ποιος γονιός δεν είναι ενοχικός και δεν ανησυχεί διαρκώς για τα πιθανά λάθη που κάνει; Φροντίστε, τουλάχιστον, να μη μεγαλώσετε και τα παιδιά σας με τον ίδιο τρόπο. Έρευνες δείχνουν ότι η αυτό-συμπόνια, δηλαδή η ευαισθησία με την οποία φερόμαστε στον εαυτό μας, είναι σπουδαίο προσόν για τη ζωή, καθώς μας βοηθά να παραμένουμε ελαστικοί μπροστά στις προσκλήσεις. Αυτό-συμπόνια σημαίνει να είμαστε συγκροτημένοι, να μπορούμε να διαχειριζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα χωρίς να παρασυρόμαστε από αυτά ή να τα καταπνίγουμε, να δείχνουμε ανθρωπιά και συμπόνια στους άλλους, να είμαστε καλοί με τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε αυτά που υποφέρουμε και να δεσμευόμαστε να λύνουμε το πρόβλημα. Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αυτό-συμπόνια για να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν στην ανατροφή ενός παιδιού, αποτελώντας ταυτόχρονα θετικά πρότυπα για τα παιδιά τους.

Κόψτε τον λώρο

Όταν έρχεται η ώρα να εγκαταλείψουν τα παιδιά την οικογενειακή στέγη, μην τα κρατάτε πίσω, λένε οι επιστήμονες. Οι φοιτητές που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και έχουν υπερπροστατευτικούς γονείς («γονείς-ελικόπτερα» όπως τους ονομάζουν οι ειδικοί, γιατί βρίσκονται διαρκώς πάνω από τα παιδιά τους) είναι κατά κανόνα άτομα αγχώδη, νευρικά και λιγότερο ανοιχτά σε νέες εμπειρίες από συνομηλίκους τους με πιο χαλαρούς γονείς. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, να πετάξετε έξω το παιδί σας από το σπίτι μόλις γίνει 18, αλλά να του δώσετε τον χώρο που χρειάζεται για να λειτουργήσει μόνο του και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες γα τον εαυτό του.

Φροντίστε το γάμο σας

Μην αφήνετε την σχέση σας με τον σύντροφό σας να μπαίνει στο περιθώριο όταν γίνεστε γονείς. Τα ζευγάρια που υποφέρουν από αστάθεια στον γάμο τους ή που σκέφτονται το ενδεχόμενο του διαζυγίου, μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά τους προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Development, τον Μάιο του 2011. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ένας γάμος με προβλήματα, όταν το μωρό είναι 9 μηνών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου όταν το μωρό είναι 18 μηνών. Αυτό ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει έντονο στρες στις συγκεκριμένες οικογένειες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στα παιδιά.

Φροντίστε την πνευματική σας υγεία

Αν υποψιάζεστε ότι υποφέρετε από κατάθλιψη ζητήστε βοήθεια, τόσο για το δικό σας καλό όσο και για το καλό του παιδιού σας. Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι μαμάδες με κατάθλιψη δυσκολεύονται ιδιαίτερα με την ανατροφή του παιδιού τους, ενώ απευθύνονται πολύ συγκρατημένα στο κλάμα και τις ανάγκες του μωρού τους, συγκριτικά με τις υγιείς μαμάδες. Οι μαμάδες με κατάθλιψη και με αρνητική συμπεριφορά προς το μωρό τους, μπορεί να είναι υπεύθυνες για το στρες των παιδιών τους στην προσχολική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα του 2011. Τα καλά νέα είναι, λένε οι επιστήμονες, ότι η θετική ανατροφή ενός παιδιού μπορεί να «διδαχθεί» από τους ειδικούς στους γονείς, ακόμα και όταν οι ίδιοι υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα.

Μαμάδες, προσοχή στα αγόρια σας

Η στενή σχέση με τη μητέρα τους μπορεί να αποτρέψει την αντικοινωνική συμπεριφορά στα αγόρια. Δηλαδή, η στενή, ζεστή σχέση του αγοριού με τη μητέρα είναι σημαντική στο να αποφεύγονται προβλήματα συμπεριφοράς, περισσότερο από όσο είναι η στενή σχέση της μητέρας με το κορίτσι. Τα συμπεράσματα αυτά που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Child Development τονίζουν την ανάγκη για «ασφαλή προσκόλληση» μεταξύ γονιών και παιδιών, με την έννοια ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει τους γονείς του ως «σταθερή βάση του», πριν επιχειρήσει να βγει μόνο του στον κόσμο.

Η σχέση του αγοριού με τη μητέρα του μπορεί επίσης να παίξει ρόλο και στη μελλοντική ερωτική του ζωή, όπως αναφέρει μελέτη του 2010 που έδειξε ότι η στενή σχέση μαμάς-αγοριού στην εφηβεία (στα 14 χρόνια) συνδέεται με καλύτερης ποιότητας ερωτικές σχέσεις στην αρχή της ενήλικης ζωής. Οι ειδικοί λένε, συγκεκριμένα, πως αν τα παιδιά δεν αισθάνονται κοντά με τους γονείς τους, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχουν να επιδείξουν θετικά πρότυπα στις μελλοντικές τους σχέσεις.

Μην παίρνετε τα πάντα της μετρητοίς

Οι έφηβοι που αντιμιλούν στους γονείς τους μπορεί να είναι εξοργιστικοί, όμως είναι σημαντικό να δώσουν έμφαση οι γονείς στο τι είναι αυτό που πυροδοτεί τέτοια συμπεριφορά. Συνήθως, λένε οι ειδικοί, έχει να κάνει με απόρριψη που πιθανώς το παιδί δέχεται από τον περίγυρό του εκτός σπιτιού. Στην περίπτωση αυτή το παιδί ίσως χρειάζεται να αυτονομηθεί λίγο από τους γονείς, για να γίνει και πιο αυτόνομο ανάμεσα στους φίλους του. Αυτό φυσικά δε σημαίνει να αποστασιοποιηθείτε από το παιδί σας, αλλά να έχετε φροντίσει να δημιουργήσετε ακλόνητους δεσμούς μαζί του, ώστε να μπορεί να στέκεται στα πόδια του, γνωρίζοντας πως είστε πάντα εκεί για να το στηρίξετε.

Μη στοχεύετε στην τελειότητα

Κανείς δεν είναι τέλειος, άρα μην βασανίζετε τον εαυτό σας βάζοντας τον πήχη του «καλού γονιού» όλο και ψηλότερα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences, οι νέοι γονείς που πιστεύουν ότι η κοινωνία περιμένει από αυτούς την τελειότητα είναι ιδιαίτερα αγχώδεις και ανασφαλείς με τις γονεϊκές τους ικανότητες. Προσπαθήστε να αγνοήσετε, λοιπόν, την πίεση που σας ασκείται και ίσως γίνετε πιο χαρούμενοι γονείς, μεγαλώνοντας έτσι πιο χαρούμενα παιδιά.

Γνωρίστε τα παιδιά σας

Όλοι νομίζουν ότι ξέρουν τον καλύτερο τρόπο για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, όμως συχνά αποδεικνύεται πως το να είσαι γονιός δεν είναι μία «στολή» που χωρά σε όλους. Για την ακρίβεια, τα παιδιά των οποίων οι γονείς προσαρμόζουν τον τρόπο που τα μεγαλώνουν στην προσωπικότητά τους, έχουν το μισό άγχος και τη μισή μελαγχολία από άλλα παιδιά με πιο άκαμπτους γονείς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2011 στο επιστημονικό περιοδικό Abnormal Child Psychology. Φαίνεται, λοιπόν, πως κάποια παιδιά, ειδικά αυτά που δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, ίσως χρειάζονται λίγη παραπάνω βοήθεια από τη μαμά και τον μπαμπά τους, ενώ αντίθετα πιο συγκροτημένα παιδιά ίσως θέλουν λιγότερη προστατευτικότητα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν, λοιπόν, τους γονείς να στηρίζουν τη συμπεριφορά του παιδιού ανάλογα με τα σημάδια που και το ίδιο τους δείχνει.