Επικαιρότητα:

Τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας να αγαπάει την καλή διατροφή και την άσκηση

21 Οκτ. 2013 - 17:19 | Οικογένεια

Κάπου ανάμεσα στις υποχρεώσεις σας, οφείλετε να βρείτε εκείνους τους τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί σας να αγαπήσει όχι μόνο την καλή και σωστή διατροφή αλλά και την άσκηση. Σας προτείνουμε εύκολους τρόπους ώστε να εντάξετε στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας ασχολίες που θα το βοηθήσουν να αγαπήσει συνειδητά τη γυμναστική και τη υγιεινή διατροφή.

Κάντε τα να αγαπήσουν τον αθλητισμό. Ο κάθε γονιός οφείλει να μάθει στα παιδιά όχι μόνο την αξία του αθλητισμού αλλά και να τα βοηθήσει να γνωρίσουν όσα περισσότερα αθλήματα μπορούν ώστε να διαλέξουν το αγαπημένο τους. Άλλωστε, ο αθλητισμός χαρίζει στο παιδί ευκινησία, συγκέντρωση και πειθαρχία.

Διδάξτε τους τη σημασία της καλής υγείας. Για να μπορέσετε να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία της υγείας θα πρέπει να γίνετε εσείς αρχικά το καλύτερο πρότυπο. Κατά συνέπεια, οφείλετε να έχετε εσείς πρώτα υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής όπου η άσκηση και η υγιεινή διατροφή να έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Στη συνέχεια, το ίδιο το παιδί έχοντας εσάς ως παράδειγμα θα ακολουθεί τα βήματά σας.

Βοηθήστε τα να εξερευνήσουν την αξία της σωστής υγείας. Δώστε τους εκείνα τα εφόδια ώστε να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα της άσκησης αλλά και της σωστής διατροφής μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Διαβάστε ένα ποίημα, αφηγηθείτε ιστορίες, ζωγραφίστε σε ένα χαρτόνι σχετικά σκίτσα, και βοηθήστε τα να ανακαλύψουν συνειδητά την αξίας της υγείας.

Μάθετέ τα να τρώνε τροφές που θα τους δώσουν ύψος και ανάπτυξη. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο είναι απαραίτητη για γερά οστά. Επιπλέον, μάθετέ τα να πίνουν άφθονο νερό, να τρώνε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες , βιταμίνες και ανόργανα συστατικά καθώς και καλούς υδατάνθρακες (όπως τα λαχανικά), οι οποίες απαιτούνται για μια καλή υγεία. Συγχρόνως, ενθαρρύνετέ τα να γυμνάζονται κάνοντας ποδηλασία, παίζοντας καλαθόσφαιρα ή κάνοντας κολύμπι.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό τους. Μάθετε στα παιδιά σας την αξία μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνη C, E και σε εσπεριδοειδή, τα οποία είναι γνωστά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Παράλληλα, θυμίστε τα πως η άσκηση είναι ο πιο καλός σύμμαχος για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μια και θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Τέλος, η άσκηση θα βοηθήσει τα παιδιά σε περίπτωση τραυματισμού να θεραπευτούν γρηγορότερα.

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και σύντομα θα χρησιμοποιήσουν την εν λόγω ανταμοιβή ακόμα και όταν πρέπει να κάνουν την κατ” οίκον εργασία τους. Τις περισσότερες φορές οι γονείς υπόσχονται στα παιδιά παγωτό ή σοκολάτα ώστε να κάνουν τα μαθήματά τους, τακτική που δεν χαρακτηρίζεται ως η επιθυμητή. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε ως ανταμοιβή μια εκδρομή ή ακόμα και την αγορά ενός αθλητικού εξοπλισμού!

Επιλέξτε διασκεδαστικές ασκήσεις για τα παιδιά σας. Η άσκηση θα μπορούσε να συνδυαστεί με γεμάτες διασκέδαση και χαρά μεθόδους. Για παράδειγμα, επιλέξτε να εξασκηθείτε με χορό ακούγοντας τα αγαπημένα τους τραγούδια ώστε να απολαύσουν τη διαδικασία της προπόνησής τους. Μπορείτε, επίσης, να βρείτε άλλες ασκήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στο χώρο του σπιτιού σας εύκολα και οικονομικά, όπως για παράδειγμα παιχνίδια με τη μπάλα, με το σχοινάκι ή μια βόλτα με το σκυλάκι.

Μην γκρινιάζετε όταν τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα. Προσπαθήστε να μάθετε την υγιεινή διατροφή με ηρεμία χωρίς γκρίνια και φωνές. Μάθετε στα παιδιά σας την αξία της καλής διατροφής για την υγεία και πληροφορήστε τα για τις αρνητικές συνέπειες των ανθυγιεινών τροφίμων στον οργανισμό. Συγχρόνως, δεν χρειάζεται να γεμίζετε τα ντουλάπια με ανθυγιεινές τροφές ώστε αυτές να αποτελούν «πειρασμό» για τα μικρά σας.

Φάτε έξυπνα ως οικογένεια. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες ισχύουν για όλη την οικογένεια. Αν ως γονείς έχετε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, μην περιμένετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό. Διορθώστε τις συνήθειές σας και γίνετε το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά σας.