Πώς προετοιμάζεις ένα μικρό παιδί για το μωρό που έρχεται

29 Νοε 2013 - 09:35 | Οικογένεια

Η δεύτερη εγκυμοσύνη πάντα είναι πιο ήρεμη από την πρώτη, παρόλα αυτά εγείρει μια σημαντική απορία και ανησυχία στους γονείς. Πώς θα πουν στο πρωτότοκο πως ένα καινούριο μωρό θα έρθει να «διεκδικήσει» την αγάπη τους;

Πολλές φορές τα πρωτότοκα παιδιά, όταν φτάνουν στην ηλικία των 3-4 ετών, ζητούν επιτακτικά από τους γονείς να κάνουν ένα αδερφάκι για να έχουν παρέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ανακοίνωση του ερχομού ενός μωρού είναι μια ευχάριστη είδηση και η προσοχή των γονιών θα πρέπει να εστιαστεί στην περίοδο προσαρμογής μετά τη γέννηση.
Όταν ένα παιδί δεν έχει εκφράσει την επιθυμία του για αδέρφια, συνήθως απολαμβάνει πάνω από το μέτρο την απρόσκοπτη και συνεχόμενη προσοχή και φροντίδα των γονιών του. Η ανακοίνωση, λοιπόν, της εγκυμοσύνης θα δημιουργήσει στο παιδί αισθήματα φόβου για απώλεια της αγάπης των γονιών. Σε αυτό το σενάριο, οι γονείς πρέπει να καθησυχάζουν και να επιβεβαιώνουν το παιδί για την αγάπη τους. Βοηθά πολύ να δώσουμε στο πρωτότοκο, μέσα από την κουβέντα (και φυσικά αργότερα και στην πράξη) το ενεργητικό ρόλο τα ου/της μεγάλου/ης αδερφού/ης. Τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν πολύ θετικά σε αυτό.

Κάποιες συμβουλές ασχέτως με την πρώτη αντίδραση του παιδιού:

-Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού, σχετικά με την έλευση του μωρού. Χρησιμοποιούμε πάντα λόγια κατάλληλα με την ηλικία του.
- Τιθασεύουμε όσο γίνεται την ανησυχία μας και δεν κάνουμε στο παιδί παραπάνω χατίρια, επειδή σε λίγο καιρό δε θα έχει την συνεχή προσοχή μας. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα, θα το καταλάβουν και θα το χρησιμοποιούν κάθε φορά που θέλουν να περάσει το δικό τους.
-Ας έχουμε στο μυαλό μας πως μια φυσιολογική σχέση με τα παιδιά μας, με αμέτρητη αγάπη και τρυφερότητα, αλλά χωρίς προσκόλληση μεταξύ μας, βοηθά πάντα να δέχονται με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια τις νέες προσθήκες στην οικογένεια.