Παιδικά βιβλία για χριστουγεννιάτικο δώρο-έκπληξη

23 Δεκ. 2013 - 10:36 | Οικογένεια

Πριν καταστρώσετε την τελευταία εξόρμησή σας για δώρα, σκεφτείτε ποιο βιβλίο θέλετε να συντροφέψει τις ωραιότερες στιγμές των λιλιπούτειων θησαυρών σας. Το Click@Life σας παρουσιάζει ένα μικρό μόνο μέρος των νέων παιδικών εκδόσεων που στολίζουν τις χριστουγεννιάτικες προθήκες των βιβλιοπωλείων.


Ευφυέστατο, χιουμοριστικό και με εξαιρετική εικονογράφηση του Θοδωρή Τιμπιλή, είναι το παραμύθι «Βυθούγεννα» του Γιώργου Λεμπέση (εκδ. Ψυχογιός). Τον Δεκέμβριο στη Μήλο, σε μια ψαροταβέρνα, ο ιδιοκτήτης της Θεόβραστος Κάκτος, αποφασίζει να μην γιορτάσει τα Χριστούγεννα μετά από την ανακοίνωση του Βαγγέλη Πάνκακου, του υπουργού Διακοπών και διασκέδασης, να απαγορευτούν οι γιορτές για μην ξοδευτούν χρήματα.
Όμως η μικρή κορούλα του Κάκτου,  η Άννα είναι αποφασισμένη να αλλάξει αυτά τα δεδομένα με τον φίλο της Χάρη.  Ένα μικρό ψαράκι από την Κίνα, ο Σκίπερ καθώς και άλλοι «υποβρύχιοι» σύμμαχοι θα βοηθήσουν τα δυο μικρά παιδιά να επαναφέρουν το πνεύμα των εορτών. Στην ιστορία ο «κακός» είναι υπουργός και μάλλον αυτό δεν είναι τυχαίο…


«Ο Βασιλιάς Ντο» (εκδ.Μίνωας) είναι ένα παραμύθι για τη σημασία της μουσικής παιδείας από τον  Μίμη Πλέσσα, ο οποίος υπογράφει  και τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του cd του βιβλίου. Ο βασιλιάς Ντο βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα για το ποιον από τους δύο γιους θα αφήσει στη θέση του.

Το πιάνο και οι νότες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την τρυφερή ιστορία που ξεκινά από το μουσικό ταξίδι του μικρού Μίμη στο πιάνο και συνεχίζεται στον μακρινό κόσμο της φαντασίας. Θα σας αρέσει το cd με τις γλυκές μελωδίες στο οποίο συμμετέχουν η σύζυγος του συνθέτη Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα (αφήγηση) και οι στενοί του συνεργάτες Φιντέ Κοκσάλ, Σπύρος Κλείσσας και Μαρίτα Κωνστανταροπούλου. Την εικονογράφηση υπογράφει ο Λαυρέντης Χωραϊτης.


Στο νέο παραμύθι της Disney «Η  πεντάμορφη και το τέρας-Τα μαγεμένα Χριστούγεννα» (εκδ. Μεταίχμιο, κείμενο: Susan Amerikaner, απόδοση Δέσποινα Δρακάκη), η Μπελ προσπαθεί να φέρει τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο  κάστρο του Τέρατος. Τα σχέδιά της προσπαθεί να σαμποτάρει το μοχθηρό εκκλησιαστικό όργανο, ο Φόρτε. Η Μπελ όμως δεν το βάζει κάτω και είναι αποφασισμένη να βρει το τέλειο έλατο για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.


Ο «μάγος» Ευγένιος Τριβιζάς δεν χρειάζεται συστάσεις… Οι μικροί αναγνώστες θα μάθουν να μετρούν, γνωρίζοντας διαφορετικά είδη πουλιών αλλά και τη δράση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Μας ξετρέλανε το φτερωτό  κουίζ που ακονίζει το μυαλό των λιλιπούτειων αναγνωστών. Θα  πιάσει την καρδερίνα ο κυνηγός με την καραμπίνα; Θα πιάσουν τον πελεκάνο οι τρεις ακροβάτες με το αεροπλάνο; «Το φτερωτό αριθμητάρι» του Ευγένιου Τριβιζά (εικόνες Stephen West), εκδ. Ψυχογιός.


Το εκπαιδευτικό παραμύθι «Μια τρελή, τρελή Α Β» της Ράνιας Μπουμπουρή (εκδ. Ψυχογιός) είναι εύληπτο, με ομοιοκατάληκτα 25 ποιηματάκια και χαρούμενη εικονογράφηση της  Χρύσας Σπυρίδωνος. Συνοδεύεται από  cd με 25 τραγούδια σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου και ερμηνευτές αγαπημένους καλλιτέχνες. Στο cd ερμηνεύουν οι :Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Μπάμπης Στόκας, Φοίβος Δεληβοριάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Μουζουράκης, Δημήτρης Σταρόβας, Χρήστος Λούλης, Τζώρτζια, Σπύρος Σακκάς,  Δώρος Δημοσθένους κ.α....

Για μεγαλύτερα παιδιά και για μεγάλους που νιώθουν παιδιά…

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δεν άντεξε και επέστρεψε –έστω και έμμεσα- στο γεμάτο εκπλήξεις σύμπαν- του Χάρι Πότερ. Όχι, δεν έγραψε, μια νέα ιστορία με τον αγαπημένο μας μάγο. Αρκέστηκε να μας αποκαλύψει στο βιβλίο «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» (εκδ. Ψυχογιός), το σχολικό εγχειρίδιο του Χόγκουαρτς, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον συγγραφέα του, Νιουτ Σκαμάντερ. Το βιβλίο έχει πάρει ήδη το δρόμο του για τη μεγάλη οθόνη…  Στο μεταξύ,  κυκλοφορεί και το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως, «Το Κουίντιτς ανά τους αιώνες» (εκδ. Ψυχογιός), ένας από τους δημοφιλέστερους τίτλους της βιβλιοθήκης του Χόγκουαρτς που το συμβουλεύονται οι μικροί μάγοι λίγο πριν τις αθλητικές εξορμήσεις τους.


Με «Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: τρελή γκαντεμιά» (μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου, εκδ. Ψυχογιός) του Τζεφ Κίνι, ένα είναι σίγουρο: ότι κάποια στιγμή θα μπείτε στον πειρασμό να το  διαβάσετε κι εσείς για να μάθετε γιατί το μικρό σας αγγελούδι γελάει τόσο πολύ. Ο ήρωας του βιβλίου ο μικρός Γκρεγκ Χέφλι, έχει αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο από την Twentieth Century Fox (Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: τα χρονικά του Γκρεγκ Χέφλι), έχει σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση των μπεστ σέλερ των New York Times και στα ελληνικά κυκλοφορούν ήδη, άλλα επτά βιβλία με τις περιπέτειές του.

H αφήγηση υποστηρίζεται από εύγλωττα σκιτσάκια που απεικονίζουν με χιούμορ το νέο δράμα που βιώνει ο Γκρεγκ: ο κολλητός του, ο  Ράουλι «τα έφτιαξε» με την  Άμπιγκεϊλ κι έχει αλλάξει συμπεριφορά. Τώρα έχει μείνει χωρίς ούτε ένα φίλο, με τη ρετσινιά του πιο αντι-δημοφιλούς αγοριού, καθώς η μητέρα του φροντίζει για τη συστηματική καταστροφή της δημόσιας εικόνας του και το σχολείο έχει γίνει εφιάλτης.
Μας άρεσε και το τρυφερό παραμύθι του Βασίλη Παπαθεοδώρου «Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!» (εκδ. Καστανιώτη, εικονογράφηση Λίλα Καλογερή) που είναι βασισμένο σε  πραγματική ιστορία.  Όλα αρχίζουν το 1897, όταν ένα μικρό κοριτσάκι που το κοροϊδεύουν οι φίλοι του επειδή πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, στέλνει ένα γράμμα στην εφημερίδα «Σαν» ζητώντας από τους έμπειρους συντάκτες της να διασταυρώσουν αν όντως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Ο αρχισυντάκτης Φράνσις Τσερτς, γράφει την απάντηση, ενθυμούμενος μια συγκλονιστική δημοσιογραφική του αποστολή στην οποία τον είχαν περάσει για Άγιο Βασίλη…

Ο Λέμονι Σνίκετ, διάσημος από την πετυχημένη σειρά βιβλίων «Μια σειρά από ατυχή γεγονότα» ( πάνω από 60 εκατομμύρια αντίτυπα) εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο περιπετειών με το νουάρ μυθιστόρημα «Ποιος μπορεί να είναι τέτοια ώρα;» (μετάφραση Σοφία Γρηγορίου, εκδ. Ψυχογιός).

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς του συγγραφέα με τίτλο «Όλες οι λάθος ερωτήσεις», σε εικονογράφηση του Σεθ. Ο δεκατριάχρονος ήρωας-άριστος αναγνώστης, καλός μάγειρας, μέτριος μουσικός και απαίσιος καβγατζής- επιχειρεί με την μυστηριώδη εκπαιδεύτριά του Θεοδώρα Μάρκσον, να φωτίσει την εξαφάνιση ενός μικρού αγάλματος, σε  μια αλλόκοτη παραθαλάσσια πόλη, την Μουτζουρωμένη ακτή-που όμως δεν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.

Ο μικρός Ντετέκτιβ Κλουζ «ξαναχτυπά» και φέτος τα Χριστούγεννα («Τα Χριστούγεννα του Κλουζ», εκδ. Μεταίχμιο). Ο εννιάχρονος «Σέρλοκ Χολμς» που έπλασε ο Γίργκεν Μπανσέρους ερωτεύεται κεραυνοβόλα την γοητευτική Τίνα που τη συναρπάζουν τα αστυνομικά μυστήρια και μοιάζει λιγάκι σαν τις μοιραίες ηρωίδες των νουάρ μυθιστορημάτων. Όλα ξεκινούν από μια ανατίναξη ενός κάδου ανακύκλωσης. Ανώνυμα σημειώματα, σπαζοκεφαλιές και κάποιοι σκοτεινοί τύπου που τους αρέσουν οι σκανταλιές. Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων έχει τιμηθεί με το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας (Hansjorg Martin Preis), έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 850.000 αντίτυπα.

Το πιο συγκινητικό σας το φυλάξαμε για το τέλος: στο «Θαύμα» του R.J Palacio, μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο (εκδ. Παπαδόπουλος) μαθαίνουμε να μην κρίνουμε ένα βιβλίο  από το εξώφυλλό του ή ένα αγόρι από το πρόσωπό του. Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τις περιπέτειες του μικρού Όγκι, ο οποίος γεννήθηκε με παραμορφωμένο πρόσωπο, υπέστη αμέτρητες εγχειρήσεις αποκατάστασης αλλά θέλει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή όπως οι συνομήλικοί του- ακόμη και όταν τον κοιτούν παράξενα. Και η πρώτη του δοκιμασία είναι το σχολείο. Μοντέρνα αφήγηση, sms που ανατρέπουν την πλοκή και  πρώτα ερωτικά σκιρτήματα σε αυτό το τρυφερό, αισιόδοξο βιβλίο που βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν πως  όλα δεν κρίνονται από την εμφάνιση.


Καλό διάβασμα!