Οδηγός επιβιώσης: Χριστούγεννα με συγγενείς!

24 Δεκ. 2013 - 09:29 | Οικογένεια

Αυτές οι 8 στρατηγικές θα σε βοηθήσουν να επιβιώσεις στις γιορτές μαζί τους.

Αν και ελπίζουμε πάντα στο καλύτερο, όλες ξέρουμε ότι η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από τη φαντασία όταν πρόκειται για τις γιορτές. Δυστυχώς, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι πολύ στρεσογόνα και δυσάρεστα για όσους δεν τρελαίνονται κιόλας που θα περάσουν χρόνο με ανθρώπους που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα, αλλά είναι υποχρωμένοι να είναι μαζί τους. Υπάρχουν 7 τρόποι για να περάσεις καλά:

1 Μην τσιμπάς το δόλωμα! Κάποιοι συγγενείς χρησιμοποιούν τις γιορτές για να αναθερμάνουν διαφορές, αντιζηλίες κ.λπ. Σχόλια, ερωτήσεις και συμπεριφορές μπορεί να σε κάνουν να εκραγείς. Εάν σου έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, είναι πολύ πιθανό να το ξαναζήσεις με τους ίδιους ανθρώπους, οπότε φρόντισε να είσαι προετοιμασμένη και να μην «τσιμπήσεις». Εάν ξέρεις τι σε περιμένει, μπορείς να το σχεδιάσεις από πριν.

2 Πρόσεχε το αλκοόλ Είναι εύκολο να ξεφύγει η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές τις συγκεντρώσεις και τότε είναι πιο πιθανό να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Έχε το νου σου στο πόσο πίνεις και φρόντισε να κρατήσεις το μέτρο.

3 Βάλε φρένο στις παρορμήσεις σου, μετρώντας μέχρι το 10 Όταν ένας συγγενής σε εκνευρίσει, μέτρα από μέσα σου πριν πεις οτιδήποτε.

4 Κάνε ένα time out Ίσως είναι δύσκολο να βγεις μια βόλτα έξω, αλλά μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα, όπως το να δεις τι κάνουν τα παιδιά, να πας στο μπάνιο ή να βοηθήσεις με τις προετοιμασίες. Έτσι, θα έχεις λίγο χρόνο μακριά απ’ όσους σε τρελαίνουν.

5 Μάθε να παρατηρείς Προσπάθησε να αναπτύξεις αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «παρατηρητικό εγώ». Βγάλε τον εαυτό σου από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και παρατήρησέ τη σαν να έβλεπες ταινία. Ίσως αυτό σε αποστασιοποιήσει και σε αποδεσμεύσει συναισθηματικά απ' ό,τι σε εκνευρίζει.

6 Δες την κατάσταση σφαιρικά Όλες θα θέλαμε να περάσουμε ιδανικά τις γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά στην πραγματικότητα με τους περισσότερους δεν έχουμε το είδος της σχέσης που θα θέλαμε. Το βασικό είναι να επιβιώσεις μερικές ώρες με τους συγγενείς, χωρίς πολλά οικογενειακά δράματα και μετά να επιστρέψεις στην καθημερινή σου ζωή. Κράτα τις προσδοκίες σου σε ένα λογικό πλαίσιο.

7 Δείξε ευγνωμοσύνη Όσο πιεστική κι αν είναι η οικογένειά σου, είναι πολύ σημαντικό να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έχεις. Εάν διαβάζεις αυτό το κείμενο, σημαίνει ότι είσαι ζωντανή και έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώσεις. Μπορείς να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό.

8 Αντιμετώπισε κάθε κατάσταση με χιούμορ: αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για να μειώνει το στρες και να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά μεταξύ τους.