Διαδίκτυο: Τα παιδιά μας κινδυνεύουν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, προσοχή!

03 Ιαν. 2014 - 20:06 | Οικογένεια

Διαδίκτυο και συμπεριφορές εξάρτησης: Μελέτη σε Ευρωπαίους εφήβους.

Το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι αλλά εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο χρειάζεται οδηγίες χρήσης. Κίνδυνοι μπορεί να υπάρξουν στο διαδικτυακό κόσμο, όπως ακριβώς αυτό συμβαίνει και στο φυσικό, πραγματικό κόσμο. Η εμπειρία ζωής, η κριτική σκέψη και η κατεύθυνση είναι σημαντικά, προκειμένου να απολαύσουμε όλα τα οφέλη και να περιορίσουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Τα παραπάνω φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις νεαρότερες ηλικίες και ειδικά για τους εφήβους, οι οποίοι βιώνουν μια συναρπαστική περίοδο πειραματισμού, συγκεκριμένης σκέψης και αναζήτησης της ανεξαρτησίας τους.

Το διαδίκτυο κρύβει κινδύνους. Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα και για αμέτρητες ώρες βιντεοπαιχνίδια; Πόσο επηρεάζει αυτό τον ψυχισμό τους; Το 61% των εφήβων που μπαίνουν στο ίντερνετ παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και ένα μεγάλο ποσοστό κινδυνεύει με εθισμό. Ενώ στην περίπτωση που τα παιδιά έρθουν σε επαφή με το διαδικτυακό τζόγο οι πιθανότητες εξάρτησης τριπλασιάζονται. Οι ιστορίες που διηγείται ο Μανώλης Σφακιανάκης στο βίντεο της ρεπόρτερ Μίνας Καραμήτρου στο δελτίο ειδήσεων του Mega είναι συγκλονιστικές. 17 ολόκληρα 24ωρα διαδικτυακού παιχνιδιού συμπλήρωσε έφηβη κοπέλα, σε πρόσφατο online διαγωνισμό όπως μας εξομολογείται!

Ας δούμε τα στοιχεία της διαδικτυακής πανευρωπαικής έρευνας.  Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών επιστημόνων και αποτελεί μια αξιόλογη προσφορά για την κατανόηση της διαδικτυακής συμπεριφοράς των νέων και τον σχεδιασμό της μελλοντικής έρευνας. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Saferinternet Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που  προάγει την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών