Οι κανόνες για να διαβάζετε σωστά μαζί με το παιδί σας

28 Ιαν. 2014 - 08:25 | Οικογένεια

Το διάβασμα είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός παιδιού. Οι περισσότεροι γονείς ενστικτωδώς ξεκινούν να διαβάζουν στα μικρά τους από τους πρώτους μήνες ζωής. Ακόμα και σε αυτό το απλό πράγμα, όμως, καλό είναι να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες.

- Το διάβασμα μπορεί να γίνεται συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, καθημερινά. Μετά το φαγητό, πριν από τον ύπνο, εσείς θα διαλέξετε. Προσοχή, όμως, αν το παιδί είναι απασχολημένο με κάποια άλλη δραστηριότητα τη συγκεκριμένη στιγμή, μην επιμείνετε, γιατί μπορεί να … μισήσει το διάβασμα.

- Οι γονείς πρέπει να διαβάζουν ζωηρά, αλλά όχι να φωνάζουν. Καλό θα ήταν να μην κάνουν τη φωνή τους «παιδική». Μπορούν να αλλάζουν ταχύτητα, ρυθμό, να κάνουν παύσεις, να δίνουν ένταση. Καλό είναι να παροτρύνουν τα παιδιά να μιμούνται ήχους (φωνές ζώων, ήχο βροχής κλπ).

- Η ιδανική αρχή  γίνεται δείχνοντας το εξώφυλλο, αναφέροντας τον τίτλο και τον συγγραφέα. Ζητήστε από το παιδί να σας πει ποιο φαντάζεται ότι είναι το περιεχόμενο του βιβλίου, πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση για πρώτη φορά.

- Σε κάθε σελίδα με εικόνες, κάνετε μία παύση, και δείξτε τις στο παιδί ή (αν αυτό είναι εφικτό) κάνετέ το ταυτόχρονα με την ανάγνωση.

- Ενθαρρύνετε το παιδί να διηγηθεί με δικά του λόγια την ιστορία, που άκουσε, αργότερα σε κάποιον άλλον.

- Μπορείτε να επιλέξετε το διάβασμα ως απασχόληση τις ώρες της αναμονής. Περιμένοντας να ταξιδέψετε με το αεροπλάνο, αναμένοντας να έρθει η σειρά σας στον παιδίατρο. Έτσι θα του δημιουργήσετε μία καλή συνήθεια.

- Τα βιβλία πρέπει να είναι πάντοτε σε προσβάσιμη θέση, ώστε οποιαδήποτε στιγμή θέλει να μπορεί να πιάσει ένα κι έστω να το ξεφυλλίσει.