Επικαιρότητα:

Μάθετε μερικές αλήθειες για τα μοναχοπαίδια

17 Ιουλ. 2014 - 15:10 | Οικογένεια

Άραγε υπάρχει κανόνας για το αν πρέπει μια οικογένεια να αποκτήσει δεύτερο ή ακόμα και τρίτο παιδί; Kαι τι «κακό» έχει μια οικογένεια που επιλέγει να κάνει μόνο ένα; Παλαιότερα οι γονείς με ένα παιδί αντιμετωπίζονταν από την κοινωνία καχύποπτα, ενώ τα μοναχοπαίδια έφεραν το «στίγμα». Σήμερα έχει αλλάξει η κατάσταση και πολλές οικογένειες επιλέγουν συνειδητά να κάνουν ένα μόνο παιδί. Για αυτό και σήμερα, τα μοναχοαπαίδια είναι πολύ περισσότερα σε αριθμό από ό,τι στο παρελθόν, ενώ το φαινόμενο οικογενείας με ένα μόνο παιδί είναι σύνηθες πλέον. Και φυσικά, κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, ωστόσο υπάρχουν κάποιες αλήθειες, που ισχύουν για όλα τα μοναχοπαίδια. Δείτε τι λέει το mother.gr:

  • Ένα μοναχοπαίδι, μεγαλώνοντας γίνεται πιο ανεξάρτητο. Μην έχοντας μεγαλύτερα αδέλφια για να το στηρίξουν και να το βοηθήσουν σε κάθε του βήμα, το μοναχοπαίδι τελικά τα βγάζει πέρα μόνο του και πολλές φορές καλύτερα.
  • Το μοναχοπαίδι απολαμβάνει «αποκλειστική» αγάπη και αμέριστη προσοχή από τους γονείς του. Αλλά τα «προνόμια» δεν σταματούν εδώ. Τα μοναχοπαίδια απολαμβάνουν περισσότερα υλικά αγαθά. Πάντα θα έχουν περισσότερα παιχνίδια από συνομηλίκους τους, τα οποία μάλιστα δεν θα χρειαστεί να τα μοιραστούν ποτέ. Εκεί βέβαια, χρειάζεται προσοχή από τους γονείς, για να μη γίνουν κακομαθημένα.
  • Ένα μοναχοπαίδι είναι «βαριά» κληρονομιά. Το μοναχοπαίδι θα πάρει στις πλάτες του όλα τα όνειρα και τα απωθημένα των γονιών του.
  • Το μοναχοπαίδι δεν θα νιώσει ποτέ ότι «απειλείται» από άλλα παιδιά μέσα στο σπίτι ή ότι παραμελείται από τους γονείς του. Δεν θα βιώσει ζήλεια και καυγάδες.
  • Τα μοναχοπαίδια «παλεύουν» περισσότερο στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά χωρίς αδέλφια, δυσκολεύονται περισσότερο στο να δημιουργήσουν φιλίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δημιουργούν τελικά.
  • Τα μοναχοπαίδια νιώθουν μοναξιά, καθώς δεν έχουν αδελφάκια να παίξουν και να μοιραστούν συναισθήματα και σκέψεις …και αυτό είναι σοβαρό μειονέκτημα.
  • Τα μοναχοπαίδια δεν είναι μοναχικά. Μπορεί να δυσκολεύονται να αποκτήσουν φίλους, τελικά όμως αποκτούν πολλούς και σταθερούς φίλους, όταν ενηλικιώνονται.
  • Τα μοναχοπαίδια επωμίζονται την ευθύνη της φροντίδας των γονιών τους, όταν εκείνοι γερνούν, πράγμα που μπορεί να είναι εξουθενωτικό.
  • Τα μοναχοπαίδια συνήθως συμπεριφέρονται καλύτερα από άλλα παιδιά της ηλικίας τους και έχουν καλύτερους τρόπους εξαιτίας της έντονης ανάγκης που έχουν για να «ανήκουν» κάπου .

Όπως και να’χει, η επιλογή και η τελική απόφαση είναι δική σας και σίγουρα είναι η καλύτερη για εσάς και την οικογένειά σας.