Επικαιρότητα:

Εφηβεία: Τι να κάνεις αν μάθεις ότι το παιδί σου έχει ερωτικές επαφές

21 Οκτ. 2014 - 09:25 | Οικογένεια

Οι έφηβοι και το σεξ φαίνεται ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Μπορεί οι γονείς να δυσκολεύονται να πιστέψουν πως τα παιδιά τους είναι πλέον σεξουαλικά ενεργά, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι πολλοί μαθητές των τελευταίων τάξεων του γυμνασίου και του λυκείου έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα(ΣΜΝ) ή να έχουν μια προγραμματισμένη κύηση. Το κλειδί για τους ειδικούς είναι η συζήτηση σχετικά με τη σημαντικότητα του ασφαλούς σεξ πριν ακόμα την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Στην προσέγγιση του ζητήματος της σεξουαλικότητας με τους εφήβους ποτέ δεν είναι αργά να συζητηθεί η εναλλακτική της σεξουαλικής αποχής. Είναι σημαντικό όμως ο γονέας να είναι ειλικρινής και αυθεντικός και να δώσει στον έφηβο τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προτείνει την αποχή, είτε αυτοί σχετίζονται με τη θρησκεία και το γάμο είτε εστιάζονται στην καθυστέρηση της έναρξης της σεξουαλικής επαφής, μέχρι ο έφηβος/η έφηβη να ωριμάσει τόσο σωματικά όσο και ψυχοσυναισθηματικά. Εάν ο έφηβος ακούσει και καταλάβει τις αξίες και τις πεποιθήσεις του γονέα είναι πιο πιθανό να τις ενστερνιστεί. Είναι καλό επίσης να ωθήσουν το παιδί τους να αναλογιστεί τις δικές του αξίες και τα σχέδια του για το μέλλον και να δει το πώς η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να τα επηρεάσει.

Σε γενικές γραμμές η συζήτηση είναι καλό να εστιαστεί στα παρακάτω σημεία:

• Η σεξουαλική δραστηριότητα στην εφηβεία συνδέεται με πολλούς κινδύνους
• Υπάρχουν πολλοί σεξουαλικοί τρόποι να εκφράσει κανείς την αγάπη του και να αναπτύξει μια σχέση οικειότητας και συναισθηματικής σύνδεσης
• Ο μόνος σίγουρος τρόπος να προλάβει κανείς την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τα ΣΜΝ είναι η αποχή από το κολπικό, στοματικό και πρωκτικό σεξ.
• Η αποχή από τη σεξουαλική πράξη λειτούργει επίσης προστατευτικά αναφορικά με το συναισθηματικό στρες που θα βίωνε ο έφηβος/η έφηβη εάν η σχέση τελείωνε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως ότι και να αποφασίσει ο έφηβος/ η έφηβη, ο γονέας θα πρέπει να προχωρήσει τη συζήτηση στο ζήτημα του ασφαλούς σεξ, του σεξ δηλαδή που προλαμβάνει τον κίνδυνο μη προγραμματισμένης κύησης και μετάδοσης των ΣΜΝ.

Είναι απαραίτητο να τονιστεί η ανάγκη της χρήσης προφυλακτικού σε κάθε επαφή, ακόμα και εάν λαμβάνεται αντισυλληπτικό δισκίο ή κάποια άλλη μέθοδος αντισύλληψης. Η συνεπής και σωστή χρήση του προφυλακτικού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τα ΣΜΝ, ενώ επίσης βοηθά και στην πρόληψη της μη επιθυμητής εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το ζήτημα της αντισύλληψης υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές πέρα από το προφυλακτικό και το δισκίο, όπως είναι οι ενδομήτριες συσκευές, τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα, ο κολπικός δακτύλιος, η αντισυλληπτική ένεση και το αντισυλληπτικό επίθεμα.

Εάν η έφηβη επιθυμεί μια τέτοια εναλλακτική θα χρειαστεί να επισπευτεί έναν γυναικολόγο. Είναι σημαντικό να ερωτηθεί εάν θα προτιμούσε γυναίκα ιατρό και να ενημερωθεί σχετικά με το τι θα περιμένει από την επίσκεψη. Μια τυπική επίσκεψη έφηβης στο γυναικολόγο περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, μια πυελική εξέταση, καθώς και την αναφορά των θετικών και των αρνητικών των διάφορων εναλλακτικών, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί στην έφηβη ότι όποια αντισυλληπτική μέθοδο και να επιλέξει δεν αντικαθιστά το προφυλακτικό, γιατί δεν παρέχει καμία προστασία από τα ΣΜΝ.

Σημαντικό επίσης είναι η έφηβη να ενημερωθεί σχετικά με τη δυνατότητα της επείγουσας αντισύλληψης, αφού πρώτα τονιστεί η σημαντικότητα του να έχει ήδη ένα πλάνο αντισυλληπτικής προστασίας. Η επείγουσα αντισύλληψη πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, είτε γιατί αυτές δε λήφθηκαν από την αρχή, είτε γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία. Όσο πιο σύντομα ληφθεί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι αποτελεσματική. Δεν πρέπει να λαμβάνεται μετά το πέρας 120 ωρών από τη μη ασφαλή σεξουαλική επαφή.

Εάν για κάποιο λόγο η χρήση των αντισυλληπτικών μεθόδων έρχεται σε σύγκρουση με τις ηθικές αξίες του γονέα είναι σημαντικό να ενημερώσει το παιδί του σχετικά με το φυσικό οικογενειακό προγραμματισμό που περιλαμβάνει την αποχή από τη σεξουαλική πράξη κατά τη διάρκεια των πιο γόνιμων ημερών του γυναικείου κύκλου. Είναι σημαντικό ωστόσο να θυμάται κανείς πως ο φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός δεν είναι αρκετά αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος, ενώ παράλληλα δε παρέχει καμία προστασία από τα ΣΜΝ. Η μέθοδος αυτή, άλλωστε, απαιτεί τον προγραμματισμό της σεξουαλικής δραστηριότητας, τη στιγμή που οι έφηβοι έχουν πολύ συχνά αυθόρμητες, μη προγραμματισμένες σεξουαλικές επαφές. Ταυτόχρονα, οι έφηβες έχουν ακανόνιστους εμμηνορρυσιακούς κύκλους και κατά συνέπεια ο εντοπισμός των γόνιμων ημερών δεν είναι εύκολος.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι γονείς να ανησυχούν ότι η συζήτηση για την αντισύλληψη και το ασφαλές σεξ θα ενθαρρύνει την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αντίθετα, η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση θα βοηθήσει τους εφήβους να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις αναφορικά με την έναρξη της σεξουαλικής πράξης, είτε αυτή λάβει χώρα άμεσα είτε σε λίγα χρόνια.
Εάν, ωστόσο, οι γονείς νιώθουν αμήχανα με αυτή τη συζήτηση, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια του εδικού που θα ενημερώσει και θα κατευθύνει σωστά και με ακρίβεια τον έφηβο/την έφηβη.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η επιλογή κάποιων αντισυλληπτικών μεθόδων που απαιτούν συνέπεια στη χρήση τους. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του αντισυλληπτικού δισκίου η λήψη θα πρέπει να γίνεται καθημερινά την ίδια ώρα. Είναι σημαντικό λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η λήψη του δισκίου να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Μπορεί για παράδειγμα να προγραμματίζεται μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Είναι επίσης πολύ σημαντικό η έφηβη να καταλάβει τι πρέπει να κάνει εάν χάσει μια δόση ή εάν υποψιάζεται ότι θα μπορούσε να είναι έγκυος.

Παράλληλα, εάν οι έφηβοι επιθυμούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί, οι γονείς δεν πρέπει να παραλείψουν πρακτικές συμβουλές που προάγουν το ασφαλές σεξ, όπως είναι η διατήρηση προφυλακτικών στο πορτοφόλι και η αποφυγή του αλκοόλ και των ουσιών γιατί συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ,

Μπορεί η συζήτηση για το ασφαλές σεξ με τον έφηβο/την έφηβη να μην είναι εύκολη για τους γονείς, αλλά είναι πραγματικά πολύτιμη, από τη στιγμή που τους παρέχει κατεύθυνση και υποστήριξη, προκειμένω να κάνουν υπεύθυνες επιλογές που θα προστατέψουν τη σεξουαλική τους υγεία.