Πώς να διδάξουμε στα παιδιά μας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

25 Δεκ. 2014 - 10:28 | Οικογένεια

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να μεταφέρετε στα παιδιά σας τις αξίες της κατανόησης και της ανιδιοτέλειας, της συμβολής προς το συνάνθρωπο και της ενότητας.  Διδάξτε τους το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και της προσφοράς και να θυμάστε ότι κανένα δώρο δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί από την αγάπη και τη ζεστή αγκαλιά των γονιών του.

Τα παιδιά προσμένουν τα Χριστούγεννα, γιατί τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και οι μυρωδιές του σπιτιού από τα γιορτινά εδέσματα και γλυκίσματα τα έχουν συνδέσει με στιγμές που αισθάνονται ευτυχισμένα και ασφαλή με τους γονείς τους. Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος για να  «αναζητήσετε» τα συναισθήματά σας, μεταλαμπαδεύοντάς τα στα παιδιά σας. Μια ευκαιρία για όλους  τους γονείς να ξαναγίνουν και οι ίδιοι παιδιά μαζί με τα παιδιά τους.

Τονίστε την αξία της προσφοράς

Η ανιδιοτελής προσφορά αγάπης, φροντίδας και η παροχή υλικών και συναισθηματικών αγαθών προς τον συνάνθρωπο είναι μια έννοια, την οποία συχνά οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να ακολουθούμε. Μέσα όμως από την προσφορά, μπορούμε να βελτιώσουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας. Κι αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο «μάθημα» και για τα παιδιά μας. Σε αυτά τα πλαίσια έγκειται και η έννοια της φιλανθρωπίας, μέσω της προσφοράς σε λιγότερους τυχερούς συνανθρώπους μας. Ένα σκέπασμα, λίγα χρήματα ή ακόμη και μόνο μια καλή κουβέντα, αρκεί πολλές φορές για να βοηθήσει κάποιους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Μπορείτε, αν θέλετε, να μιλήσετε  στα παιδιά για το συναίσθημα του να «δίνω, χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα», φέρνοντας ως παράδειγμα την φροντίδα και το καταφύγιο που παρείχαν οι απλοί βοσκοί στον Χριστό, κατά τη γέννησή του μέσα στη φάτνη και εξηγώντας τους ότι ακόμη και μέσα από μια μικρή και απλή προσφορά, μπορεί να προκύψει κάτι σπουδαίο.

Τα δώρα των Χριστουγέννων είναι διαφορετικά από όλα τα άλλα δώρα που λαμβάνουν τα παιδιά

Εδώ, εκείνο στο οποίο θα πρέπει να δώσετε  σημασία είναι ο λόγος για τον οποίο το παιδί θα λάβει ένα δώρο την περίοδο των Χριστουγέννων. Συνήθως, τα παιδιά συνδυάζουν τα δώρα ως ανταμοιβή για μια καλή πράξη. Ένας καλός βαθμός στο σχολείο ή ένα καθαρό υπνοδωμάτιο, μπορεί να σηματοδοτεί και την αγορά ενός δώρου από τους γονείς κατά τη διάρκεια του χρόνου.Τα δώρα όμως των Χριστουγέννων δεν αντιστοιχούν σε μια «καλή πράξη», οπότε για ποιό λόγο τα λαμβάνουν; Τα παιδιά είναι ευκαιρία να κατανοήσουν ότι τα δώρα τα Χριστούγεννα  προσφέρονται από καρδιάς και συμβολίζουν την έμπρακτη αγάπη και την έγνοια του ενός για τον άλλον. Αν θέλετε, μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά σχετικά με τα δώρα που έφεραν οι τρεις μάγοι στον μικρό Χριστό, με αφορμή την γέννησή του. Οι τρεις μάγοι δεν περίμεναν κάποιο αντάλλαγμα, αντίθετα η πράξη τους ήταν από μόνη της ανιδιοτελής. 

Η παράδοση θέλει την οικογένεια στις γιορτές συγκεντρωμένη

Την περίοδο των γιορτών, η οικογένεια συνηθίζει να συγκεντρώνεται όλη μαζί για να γιορτάσει τη γέννηση του Χριστού. Μικροί και μεγάλοι παραμερίζουν, για λίγες ημέρες, τις υποχρεώσεις τους και φροντίζουν να ζήσουν στιγμές θαλπωρής με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συχνά, οι πολλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας, δεν αφήνουν τους γονείς να χαρούν τις στιγμές με τα παιδιά τους και αυτό μεταφέρεται και στην ψυχολογία των παιδιών. Μιλήστε την ημέρα των Χριστουγέννων στα παιδιά σας για το παράδειγμα της γέννησης και των δυσκολιών που συνάντησαν μέχρι να βρουν καταφύγιο στη φάτνη. Διδάξτε στα παιδιά ότι η ενότητα της οικογένειας παραμένει πάντα μέσα στις καρδιές σας, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες που χρειάζεται να αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας.

Η χαρά των Χριστουγέννων είναι μεταδοτική και επισκέπτεται και  το  δικό σας σπίτι 

Τα Χριστούγεννα είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός, το οποίο σημασιολογικά φέρει μαζί την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.Την παραμονή των Χριστουγέννων, κυρίως παλιότερα, οι δρόμοι γέμιζαν παιδιά, τα οποία επισκέπτονταν τα γειτονικά σπίτια, για να τραγουδήσουν τα κάλαντα, ενημερώνοντας για το γεγονός της γέννησης του Χριστού. Τα παιδιά υμνώντας τη γέννηση του Χριστού γεμίζουν χαρά, ενέργεια και προσμονή για το αύριο. Όπως το λαμπερό αστέρι της Βηθλεέμ, που με το φως του ανήγγειλε σε όλο τον κόσμο τη γέννηση του Χριστού, έτσι και τα παιδιά με τον θόρυβο των τρίγωνων μουσικών οργάνων και τους ψαλμούς μεταδίδουν μέχρι και σήμερα τη γέννηση της χαράς και ελπίδας. Και το πνεύμα των Χριστουγέννων, επισκέπτεται κάθε σπίτι…

Το νόημα της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη βρίσκεται στη φιλανθρωπία

Τα Χριστούγεννα συνδέονται και με την ύπαρξη του καλού και αγαθού γέροντα, ο οποίος επισκέπτεται κάθε χρόνο όλα τα σπίτια μέσα στην ίδια νύχτα και αφήνει δώρα για όλα τα παιδιά κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ποιο είναι όμως το νόημα της ύπαρξής του; Πίσω από τη μορφή του Άγιου Βασίλη, κρύβεται ένα φιλάνθρωπο πρόσωπο. Στο δυτικό κόσμο, η φιγούρα του Αγίου είναι βασισμένη στη ζωή του Αγίου Νικολάου, που δώρισε στους φτωχούς την κληρονομιά του, ενώ στη χώρα μας βασίζεται στον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.