Επικαιρότητα:

Σπιτικά γιατρικά για να ανακουφίσετε το παιδί όταν είναι άρρωστο

03 Μαρ. 2015 - 09:39 | Οικογένεια

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα για μία μαμά από αυτό που νιώθει όταν το παιδί της είναι άρρωστο. Καμία μαμά δεν θέλει να βλέπει το παιδί της να πονάει και δυσφορεί και καθεμία θα έκανε τα πάντα για να αισθανθεί το παιδί αμέσως καλύτερα! Επειδή, όμως, τα φάρμακα δεν αποτελούν πάντα λύση (και ο παιδίατρος μπορεί να μην είναι κάθε στιγμή διαθέσιμος) οι περισσότερες μαμάδες έχουν βρει τα δικά τους... γιατροσόφια για να ανακουφίζουν τα παιδιά τους κάθε φορά είναι λίγο αδιάθετα. Συγκεντρώσαμε τα πιο «δοκιμασμένα» και σας τα παρουσιάζουμε γιατί... τέτοιες γνώσεις πρέπει να μοιράζονται!

Για τις ερεθισμένες αμυγδαλές

Οι γαργάρες με αλατόνερο είναι από τα πλέον παραδοσιακά γιατροσόφια, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ερεθισμένες αμυγδαλές. Τα παιδιά άνω των 5 ετών μπορούν να κάνουν γαργάρες, αν τους δείξετε πώς. Αρκεί να βάλετε μισή κουταλιά αλάτι σε ένα ποτήρι με χλιαρό (όχι καυτό!) νερό.

Για τον επίμονο βήχα

Αν το παιδί με το που ξαπλώνει στο κρεβάτι έχει έντονο βήχα, δοκιμάστε αυτό το κόλπο: Τρίψτε του τις πατούσες με VapoRub και στη συνέχεια φορέστε του κάλτσες. Δεν έχει εξακριβωθεί το γιατί, πάντως ο βήχας σταματά αμέσως! ΠΡΟΣΟΧΗ: Το VapoRub δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

Όταν βγάζει δοντάκια

Το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο. Όταν το μωρό βγάζει δοντάκια και κλαίει από τον πόνο, βάλτε ένα πλαστικό κουταλάκι του στην κατάψυξη για μερικά λεπτά και μετά δώστε το στ μωρό να το μασουλήσει. Το κρύο και η πίεση που θα του ασκήσει θα ανακουφίσουν το μωρό σας άμεσα.

Μασάζ για τον πονοκέφαλο

Οι πονοκέφαλοι στο παιδί ξεκινούν μετά τα 6-7 χρόνια. Ο καλύτερος τρόπος να τους «διώξετε» χωρίς να δώσετε στο παιδί φάρμακο, είναι να δοκιμάσετε αυτό το μυστικό της ανατολίτικης ιατρικής: Κάντε απαλό μασάζ στο σημείο της παλάμης του, ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα, και ο πονοκέφαλος θα περάσει.

Για τη βουλωμένη μυτούλα

 Μέσα στο ζεστό νερό του μπάνιου μπορείτε να ρίξετε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, ώστε να εισπνεύσει το παιδί τους θεραπευτικούς ατμούς και να ανασάνει καλύτερα. Εναλλακτικά, το παιδί μπορεί να κάνει εισπνοές πάνω από ένα λεκανάκι με ζεστό νερό και λίγο ευκάλυπτο, προκειμένου να "ανοίξει" η μυτούλα του.

Για να σταματήσει η διάρροια

Λιώστε μία μπανάνα και αναμείξτε την με 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη χαρουπιού και ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε πηκτίνη, με αποτέλεσμα να σφίγγουν τα χαλαρά κόπρανα.

Καταγραφή δόσεων φαρμάκου

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μην χάνετε ποτέ καμία δόση από το φάρμακο του παιδιού (και να ξέρετε πότε πήρε την τελευταία) είναι να σημειώνετε στο μπουκάλι με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο τις δόσεις που πρέπει να πάρει.