Επικαιρότητα:

Όταν το παιδί σας βγάζει εκτός εαυτού εσείς τι κάνετε;

27 Μαρ. 2015 - 09:32 | Οικογένεια
Συγκρατείτε τα νεύρα σας ή ξεσπάτε με φωνές;Οι συμπεριφορές των παιδιών κάποιες φορές μπορεί να ξεπερνούν τα όρια που έχετε θέσει και ενώ έχετε δώσει αρκετές ευκαιρίες για να μην μαλώσετε με το παιδί  σας βλέπετε ότι η κατάσταση χειροτερεύει. 

Οι επιλογές σας σε αυτή την περίπτωση είναι είτε να αρχίσετε να ουρλιάζετε και μετά να το μετανιώσετε ή να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε κάτι που είναι δύσκολο στην πράξη αλλά όχι ανέφικτο και να διατηρήσετε την υπομονή σας. 

Εάν βρίσκεστε σε μία κατάσταση επικίνδυνη για το παιδί και κρίνετε απαραίτητο ότι θα πρέπει να παρέμβετε μπορείτε να το κάνετε χωρίς να ουρλιάξετε στο παιδί που έκανε κάτι επικίνδυνο. Επικεντρωθείτε στην ασφάλειά του, προσπαθήστε να  ελέγξετε τον φόβο σας και συζητήστε αργότερα τι έκανε λάθος το παιδί και τι θα έπρεπε να κάνει σωστά.

Αφήστε να περάσει λίγος χρόνος από το περιστατικό και μετά κάντε την παρατήρηση. Την ώρα που το παιδί νευριάζει και ξεσπά η αδρεναλίνη χτυπά κόκκινο και αυτό σας κάνει περισσότερο υπερβολική στις αντιδράσεις σας. 

Χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της αποφυγής. Εάν κάποια συμπεριφορά του παιδιού σας (όχι επικίνδυνη για τη σωματική του ακεραιότητα) σας ενοχλεί και αυτή επαναλαμβάνεται σταματήστε να κάνετε παρατηρήσεις. Φύγετε από το χώρο , ηρεμήστε λίγο και κάποια άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας συζητείστε με το παιδί σας αυτό που σας ενοχλεί. Αν η ακαταστασία του δωματίου του παιδιού σας κάνει να θυμώνετε κάθε φορά που την αντικρίζετε, απλώς κλείστε την πόρτα για λίγο και, όταν θα είστε σε κατάσταση να το συζητήσετε μαζί του, κάντε το.

Βρείτε τι σας ηρεμεί και διώχνει το θυμό σας. Μάθετε να παίρνετε βαθιές αναπνοές στα δύσκολα, σταματήστε για λίγο της φωνές και μην αφήσετε το θυμό της στιγμής να σας κάνει μετά για το υπόλοιπο της ημέρας να αισθάνεστε τύψεις για την υπερβολική αντίδρασή σας.