Επικαιρότητα:

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε μαζί με το παιδί σας;

29 Μαίου 2015 - 08:47 | Οικογένεια

Πρέπει οι γονείς να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους; Αυτό το ερώτημα επανέρχεται στο προσκήνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας μιας έρευνας που δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα βρέφη πέφτουν θύματα ακούσιας ασφυξίας ή στραγγαλισμού στον ύπνο τους.

Τα μωρά που χάνουν τη ζωή τους από ασφυξία ή στραγγαλισμό έως τον πρώτο τους χρόνο έχουν τετραπλασιαστεί το διάστημα 1984-2004, όπως προκύπτει από την ανάλυση των πιστοποιητικών θανάτου. Αν και τέτοιες τραγωδίες εξακολουθούν να συμβαίνουν σπάνια και η έρευνα δεν εξετάζει τους λόγους αυτής της αύξησης, το φαινόμενο συμπίπτει με το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γονείς μοιράζονται το κρεβάτι τους με τα μωρά τους.

Ένα βρέφος δεν είναι σε θέση να αντιδράσει όταν ο πατέρας ή η μητέρα γυρίζουν στον ύπνο τους και το πλακώνουν, όταν ένα μαξιλάρι πέφτει στο πρόσωπό του ή όταν τυλιχτεί το σεντόνι γύρω από τον λαιμό του. «Το μήνυμα για τους γονείς είναι ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μιας τέτοιας τραγωδίας είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ύπνου για το μωρό», δηλώνει η Κάρι Σάριπο- Μεντόζα, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης στην Ατλάντα.

Η Σάριπο- Μεντόζα και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν, σύμφωνα με τα Νέα, ότι τα κρούσματα ακούσιας ασφυξίας ή ακούσιου στραγγαλισμού αυξήθηκαν από 2,8 σε 12,5 για κάθε 100.000 παιδιά μέσα σε είκοσι χρόνια. Το 1984 είχαν καταγραφεί 103 θάνατοι, ενώ το 2004 ο αριθμός τους είχε εκτοξευθεί στους 513.

Με αφορμή τα ευρήματα αυτά, αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι γονείς πρέπει να αποθαρρύνονται να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τα μωρά τους ή τουλάχιστον να τους δοθούν οδηγίες και συμβουλές για το πώς μπορούν να κοιμηθούν μαζί με ασφάλεια.

«Οι θάνατοι από στραγγαλισμό αυξάνονται όπως και οι γονείς που κοιμούνται με τα παιδιά τους», σημειώνει ο Τζον Κάτγουινκελ από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας. Το 2005, ο Κάτγουινκελ ήταν επικεφαλής μιας επιτροπής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, η οποία συνιστούσε στους γονείς να μην κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά τους.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις δυο τάσεις. Οι γονείς δεν πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά τους», επαναλαμβάνει σήμερα.

Οι ειδικοί συστήνουν, πάντως, στους γονείς να έχουν το μωρό τους στο δωμάτιό τους, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της ζωής του, προκειμένου να το ελέγχουν καλύτερα τη νύχτα και να γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία του θηλασμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να κοιμούνται σε ξεχωριστό κρεβάτι και χωρίς να περιβάλλουν το μωρό τους μαξιλάρια ή παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι έχει οφέλη τόσο για το βρέφος όσο και για τους γονείς- και κυρίως τη μητέρα.

«Τα μωρά είναι πολύ πιο ασφαλή με τους γονείς τους», σημειώνει ο καθηγητής Γιαν Χαντ. Το κλειδί, επομένως, είναι να μάθουν οι γονείς πώς να περιορίζουν τους κινδύνους.