Επικαιρότητα:

Πώς θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το γάλα;

03 Αυγ. 2015 - 09:16 | Οικογένεια

Είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία, ιδιαιτέρως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς τότε μπαίνουν οι βάσεις για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα από τα συνηθέστερα όμως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς στις ηλικίες αυτές είναι η άρνηση των παιδιών τους να πιουν γάλα, ένα τρόφιμο υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς αποτελείται από νερό, λιπαρά, πρωτεΐνες, λακτόζη καθώς και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το ασβέστιο του γάλακτος αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά του, αφού δυναμώνει και διατηρεί υγιή τα οστά και τα δόντια.

Ποιοι όμως μπορεί να είναι οι λόγοι που ένα παιδί αρνείται να πιει το γάλα του και πως μπορούν αυτοί να εξαλειφθούν;

Ένας βασικός λόγος είναι ενδεχομένως η δυσαρέσκεια για τη γεύση του. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε είτε να αλλάξουμε το εμπορικό σκεύασμα επιλέγοντας ίσως και κάποιο φυτικό ρόφημα σόγια, καρύδα, αμύγδαλο, φουντούκι ή ρύζι που έχουν διαφορετική γεύση και πολύ πιο ελαφριά υφή είτε να ενισχύσουμε τη γεύση του προσθέτοντας για παράδειγμα κακάο, μέλι ή δημητριακά. Στα ψυγεία των σουπερμάρκετ το γάλα σόγιας μπορεί να το βρει κανείς και σε γεύσεις βανίλια ή σοκολάτα ενώ είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D ώστε να διευκολύνεται και η απορρόφηση του ασβεστίου.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι η δυσανεξία του παιδιού στη λακτόζηֹ δηλαδή η εμφάνιση συμπτωμάτων δυσπεψίας (π.χ. φούσκωμα στην κοιλιά λόγω υπερπαραγωγής αερίων, πόνο στην κοιλιά, διάρροια ή εμέτους) λόγω έλλειψης του ενζύμου λακτάση από τον εντερικό βλεννογόνο του, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία διάσπασης της λακτόζης του γάλακτος. Οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής είναι η αντικατάσταση του γάλακτος με αντίστοιχα χωρίς λακτόζη ή με τα φυτικά ροφήματα που ούτως ή άλλως δεν περιέχουν λακτόζη. Τα ροφήματα αυτά, και συγκεκριμένα της σόγιας και του ρυζιού έχουν χρησιμοποιηθεί σε γάλατα επιτυχώς ερευνητικά και όταν το παιδί μπορεί να παρουσιάσει αλλεργία στην καζεΐνη (πρωτεΐνη) του αγελαδινού γάλακτος.

Όταν αποκλειστούν οι παραπάνω αιτίες, τότε η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί στην ψυχική σφαίρα του παιδιού, αφού η άρνηση της κατανάλωσης γάλακτος μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος αντιπαράθεσης με τους γονείς. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί ο πραγματικός λόγος που το παιδί αρνείται να κάνει αυτό που «πρέπει» έτσι ώστε να λυθεί το πρωταρχικό πρόβλημα και να αποκατασταθεί αυτομάτως και η διατροφική άρνηση.

Τέλος, η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να είναι εξαιρετικά απλή, αφού η συνεχής κατανάλωση μιας τροφής μπορεί να κάνει το παιδί απλώς να βαρέθηκε να πίνει γάλα …χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διακόψει την κατανάλωσή του για πάντα. Και στην περίπτωση αυτή συστήνεται υπομονή ... και δημιουργικότητα! Μπορείτε να βάλετε φαντασία και να φτιάξετε θρεπτικά smoothies με γάλα σόγιας με γεύση σοκολάτας και φρέσκια μπανάνα, ρόφημα αμυγδάλου και φράουλες, ρόφημα καρύδας με μάνγκο και ανανά, ρόφημα ρυζιού με μπισκότα.

Έχετε επίσης υπόψη σας το γιαούρτι, το τυρί και το κεφίρ είναι προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωσηֹ έχουν όμως την ίδια θρεπτική αξία με το γάλα. Μία φέτα τυρί ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι έχει την ίδια περιεκτικότητα βιταμινών και ασβεστίου με ένα φλιτζάνι γάλα. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο σκληρό είναι το τυρί, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος χρειάζεται για να παρασκευαστεί, επομένως περιέχει και μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και όχι μόνο. Γι’αυτό και η παρμεζάνα αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου! Τα φυτικά ροφήματα από καρύδα, αμύγδαλο, σόγια, ρύζι, φουντούκι είναι επίσης εμπλουτισμένα με ασβέστιο ώστε να αποδίδουν ισόποσα με το γάλα αγελάδος ή το πρόβειο γάλα.

Η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται και με την υγεία στην ενήλικο ζωή. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες γάλακτος ή/και γαλακτοκομικών προϊόντων, ώστε να διατηρήσει τη συνηθεια αυτή και ως ενήλικας. Μη ξεχνάτε εξάλλου ότι τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονέων τους, γεγονός που τονίζει την ευθύνη των ενηλίκων απέναντι στα παιδιά τους και στον τομέα της εκμάθησης κανόνων σωστής διατροφής.

 

Γράφει η Δήμητρα Μπαλάσκα, 

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.