Επικαιρότητα:

Μυστικά «ξεματιάσματος» για ενήλικες και παιδιά

07 Σεπ. 2015 - 09:38 | Οικογένεια
Μυστικά «ξεματιάσματος» για ενήλικες και παιδιά

Για κάποιους, το «ξεμάτιασμα» είναι μια αναχρονιστική δεισιδαιμονία που αντιβαίνει στις αρχές της Επιστήμης και του Διαφωτισμού. Για κάθε έναν από τους ένθερμους πολέμιους, ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες υποστηρικτές της πανάρχαιας βασκανίας (οι οποίοι παρεμπιπτόντως, είναι ποικίλων μορφωτικών επιπέδων και αντιλήψεων). Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, αγρότες, δικηγόροι και γιατροί πιστεύουν στο «κακό μάτι» και προσπαθούν να πείσουν τους «άπιστους» για την αποτελεσματικότητα του ξεματιάσματος («Καλά, μην το πιστεύεις. Αλλά, όταν δεις το λάδι να διαλύεται αμέσως στο νερό, θα τρελαθείς!»).

Οι περισσότερες γιαγιάδες πάντως, θα έκαναν τα πάντα για να πείσουν όσους πεισματικά χαρακτηρίζουν το «κακό μάτι» μεσαιωνικό αναχρονισμό. Αν εσείς έχετε ήδη πειστεί, οι παρακάτω συμβουλές θα σας μάθουν τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να ξεματιάσετε.

Για να έχει επιτυχία το «ξεμάτιασμα»…

Η παράδοση λέει ότι για να είναι το «ξεμάτιασμα» αποτελεσματικό, την "ευχή" πρέπει να μάθετε από άτομο-γνώστη του αντίθετου φύλου. Το παρόν κείμενο είναι γραμμένο από γυναίκα, επομένως -σύμφωνα πάντα με τις σοφές γιαγιάδες- αν είστε γυναίκα, δώστε στο σύντροφό σας να διαβάσει το άρθρο.

Επίσης: ο «ματιασμένος» δεν πρέπει να πει «ευχαριστώ», ούτε να δώσει χρήματα ή οποιουδήποτε τύπου αντάλλαγμα σ’ αυτόν που τον «ξεματιάζει», αλλιώς οι ευχές ακυρώνονται.

Πώς να «ξεματιάσετε» τον εαυτό σας ή κάποιον ενήλικα

Σε ένα μικρό φλιτζανάκι ή ποτηράκι, βάζετε λίγο νερό (περίπου δύο δάχτυλα). Μετά, σε ένα μπολάκι ή πιατάκι, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζετε το ξεμάτιασμα λέγοντας «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος για τον/την (λέτε το όνομα του/της ματιασμένου/ης)» ενώ παράλληλα σταυρώνετε τρεις φορές το φλιτζανάκι ή το ποτηράκι με το νερό.

Στη συνέχεια, πρέπει να πείτε μία (μόνο μία!!) από τις παρακάτω ευχές:

1η Ευχή: «Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά»

2η Ευχή: «Ιησούς Χριστός νικά, κι αν είναι μάτι το σκορπά, η κυρά η Παναγιά»

3η Ευχή: «Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, δωρεάν ελάβατε δωρεάν δότε ημίν»

Την ώρα που λέτε την ευχή, πρέπει να βουτήξετε το δάχτυλό σας στο μπολάκι με το ελαιόλαδο και να ρίξετε μία μόνο σταγόνα από το λάδι μέσα στο νερό σταυρώνοντάς το. Επαναλαμβάνετε δύο φορές ακόμα την ίδια ευχή και ρίχνετε άλλες δύο σταγόνες –μία, κάθε φορά που λέτε την ευχή.

Αν όταν πέσουν πάνω στην επιφάνεια του νερού, οι σταγόνες του λαδιού, ενωθούν σε μία και απλωθούν, τότε –σύμφωνα με τους… ειδικούς- πρόκειται για «ματιασμένο/η». Εάν δεν διαλυθούν στο νερό, τότε δεν πρόκειται για «μάτι».

Αν διαπιστώσετε ότι το άτομο είναι ματιασμένο

Αν το λάδι διαλυθεί στο νερό, τότε πρέπει να διαβάστε τα παρακάτω λόγια:

«Βασκανία ηπέρασε και τα δέντρα ξερίζωσε. Βασκανία πού υπάγεις και τα δέντρα ξεριζώνεις. Πάγω στο κεφάλι του/της, να του/της πιω το αίμα. Βασκανία λείψε από το κεφάλι του/της και πήγαινε στα μονόκερα, δίκερα, τρίκερα, τετράκερα, πεντάκερα, εξάκερα, επτάκερα, οκτάκερα, εννιάκερα, δεκάκερα, εντεκάκερα, δωδεκάκερα, εις το πυρ το εξώτερον, το ετοιμασμένο, το μυρισμένο και εις τον Θεό παραδομένο, στ’ άγρια βουνά και στ’ άκαρπα δέντρα, έξω το κακό, έξω το κακό, έξω το κακό».

Μόλις πείτε τα λόγια, δώστε στο πρόσωπο που δέχεται τις ευχές να πιει τρεις μικρές γουλιές από το ποτήρι με το νερό και το λάδι και, τέλος, χύστε το υπόλοιπο στο χώμα ή σε μία γλάστρα.

Πώς να «ξεματιάσετε» ένα μικρό παιδί

Εδώ η διαδικασία είναι διαφορετική:

Βουτήξτε λίγο βαμβάκι σε λάδι από καντήλι και σταυρώστε το μέτωπο του παιδιού που θεωρείται «ματιασμένο» και στη συνέχεια, πείτε τα εξής λόγια:

«Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης, Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας, Σταυρός Βασιλέων το κραταίωμα, Σταυρός πιστών το στήριγμα, Σταυρός Αγγέλων η δόξα καί των δαιμόνων το τραύμα. Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου τω Σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς την αθανασίαν επήγασας ημίν Σωτήρ, ημών Δόξα Σοι».