Επικαιρότητα:

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη σεξουαλική κακοποίηση

18 Νοε 2016 - 11:13 | Οικογένεια
Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη σεξουαλική κακοποίηση

Καθώς το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι ένα θέμα που δυσκολεύει αλλά και φοβίζει ιδιαίτερα τους γονείς, πολλές φορές εκφράζουν την ερώτηση «πως θα μιλήσω στο παιδί μου για κάτι τόσο σοβαρό;», «μήπως το φοβίζω αν του μιλήσω για κάτι τέτοιο;», «με ποια αφορμή θα ξεκινήσω μια τόσο σοβαρή κουβέντα;».

Ανησυχίες και προβληματισμοί που είναι απολύτως κατανοητοί και σεβαστοί. Ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσουμε στο παιδί μας για κάτι τέτοιο, αλλά οι συνέπειες του να μην γίνει αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι χειρότερες.

Καταρχάς θα πρέπει και ο ίδιος ο γονέας να νιώθει άνετα με την σεξουαλικότητά του και να έχει συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό πληροφοριών για το θέμα. Μια βοηθητική κίνηση θα ήταν να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό από την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056».

Μερικές προτάσεις για να ξεκινήσετε την κουβέντα:

 Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές. Βασιστείτε στη φυσική και αναμενόμενη περιέργεια των παιδιών. «Από πού έρχονται τα παιδιά;», «Τι σημαίνει σεξ;». Δώστε τις πληροφορίες / απαντήσεις ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού

 Παίξτε το παιχνίδι «τι θα έκανες αν....». Για παράδειγμα «τι θα έκανες αν κάποια στιγμή στο super market δεν με έβλεπες κοντά σου;» ή «τι θα έκανες αν κάποιος σου ζητούσε να μου κρατήσεις μυστικό ότι σου έδωσε γλειφιτζούρι;» και ενθαρρύνετε το παιδί προς την σωστή απάντηση.

 Διαβάστε παραμύθια στα παιδιά σας. Η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είχαν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Συζητήστε μαζί τους για τις λύσεις, για τους ήρωες / τις ηρωίδες και ρωτήστε τα παιδιά τι θα συμβούλευαν αυτά τους ήρωες / τις ηρωίδες για το τι να κάνουν.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες τα παιδιά μπορεί να σας πουν για θέματα και καταστάσεις που τα απασχολούν. 

Ένα βασικό κομμάτι για την προστασία των παιδιών είναι να δομήσουν μια προσωπικότητα με ισχυρή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι για εσάς. Να είστε πάντα διαθέσιμοι για συζητήσετε. Χτίστε μια σχέση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Σημαντικό είναι επίσης να πιστεύετε το παιδί σας σε ότι σας λέει. 

Επίσης παράλληλα να θυμάστε :

 Θέστε βασικούς οικογενειακούς κανόνες (πχ δεν δίνουμε προσωπικές πληροφορίες σε άγνωστα άτομα)

 Μάθετε στο παιδί να χρησιμοποιεί τα ακριβή ονόματα για τα γεννητικά του όργανα και τα απόκρυφα μέρη του και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε υποκοριστικά και ονόματα με κωδικούς. Με αυτό τον τρόπο ενοχοποιούνται οι συγκεκριμένες περιοχές και ενθαρρύνεται η μυστικότητα.

 Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι έχουν δικαίωμα να έχουν προσωπικό χώρο και να αποφασίζουν ποιος και πότε μπορεί να μπει

 Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να ξέρουν ότι έχουν το δικαίωμα να πουν ΟΧΙ αν κάτι / κάποιος / κάποια τα κάνει να αισθάνονται άβολα

 Να υπενθυμίζετε στα παιδιά ότι δεν είναι ασφαλές να κρατάνε μυστικά, ιδίως όταν αυτά παραβιάζουν τους βασικούς οικογενειακούς κανόνες

 Κάντε μια λίστα μαζί με το παιδί, αναφορικά με το ποια άτομα εμπιστεύεται και μπορεί να ζητήσει βοήθεια

 Καλέστε με το παιδί την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056». Ίσως στο μέλλον χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια οπότε θα ξέρουν από πού και πώς να την ζητήσουν

 Να υπενθυμίζετε στο παιδί ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μας πληγώσουν ή να μας πονέσουν, ωστόσο εκείνα δεν φταίνε σε τίποτα και πρέπει άμεσα να ζητήσουν βοήθεια.

Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού