Η ζωή στο σπίτι με τα παιδιά αλλάζει σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι ανάγκες μεγαλώνουν και πληθαίνουν, όσο μεγαλώνουν και τα παιδιά. Ένας βασικός πυλώνας των αλλαγών αυτών είναι και η οργάνωση του σπιτιού, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της καθημερινότητας.
Αν λοιπόν κι εσείς πασχίζετε να βρείτε τρόπους για να ισορροπήσετε τις everyday ανάγκες του σπιτιού με τα παιδιά, εμείς σας έχουμε τους καλύτερους. Εστιάζοντας στην οργάνωση, θα δούμε ποια tips μπορείτε να εφαρμόσετε, ώστε να έχετε μια αρμονική συνύπαρξη.
Ανάγκες σε προτεραιότητα
Πριν ξεκινήσετε να οργανώνετε το σπίτι, είναι καλό να έχετε στο νου σας ποιες ανάγκες υπάρχουν και ποιες από αυτές πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Η οργάνωση έχει αξία μόνο όταν ξέρουμε τι πραγματικά θέλουμε να βάλουμε σε τάξη. Για παράδειγμα, η κοινή καθημερινή ώρα που επιστρέφουν τα παιδιά από το σχολείο και ετοιμάζονται για το μεσημεριανό φαγητό, είναι μια ανάγκη προτεραιότητας που συνήθως δεν μπορεί να παραλειφθεί.
Δώστε στα παιδιά ρόλους
Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να συμβάλλουν στην οργάνωση και να γνωρίζουν τους ρόλους που μετέπειτα θα έχουν και στη ζωή τους. Μέσα σε ένα σπίτι σίγουρα θα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν, ώστε να νιώθουν ότι είτε βοηθούν τη μαμά και τον μπαμπά, είτε συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα και δίνουν αξία στις δυνατότητές τους.
Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατηγορία είναι να μάθουν τα παιδιά να οργανώνουν το σπίτι, να μαζεύουν τα παιχνίδια τους όταν τελειώνουν κάποια δραστηριότητα ή να πηγαίνουν για ύπνο σε μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ. Επίσης, στο κομμάτι των ρόλων, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλάνο για κάποιες standard ασχολίες της ημέρας: για παράδειγμα, στο μεσημεριανό τραπέζι μπορεί το ένα παιδί να βοηθάει στο να στρώνει το τραπεζομάντηλο, και το άλλο να βοηθάει τη μαμά να σερβίρει, φέρνοντας τα ποτήρια νερού και τα μαχαιροπίρουνα!
Κρατήστε σημειώσεις
Ναι, το εννοούμε! Τα παιδιά μεγαλώνοντας έχουν όλο και περισσότερες ανάγκες, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητές τους. Όσο περνάει ο καιρός, οι δραστηριότητες πληθαίνουν και είναι δύσκολο για τους γονείς να θυμούνται τα πάντα, μέσα σε μια γεμάτη μέρα με υποχρεώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο που θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ωρών και ημερών για το φροντιστήριο των παιδιών, για το ωδείο, για την προπόνηση και για όλα τα σημαντικά events που θα προκύπτουν ανά εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο, θα δείτε ότι η οργάνωση γίνεται πιο εύκολη για όλη την οικογένεια, και ότι θα καταφέρετε σε βάθος χρόνου να δημιουργείτε to-do lists που θα κάνουν την καθημερινότητα, παιχνιδάκι!
Βοηθήστε στο διάβασμα
Το διάβασμα, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, μπορεί να δυσκολεύει τα παιδιά. Μπορείτε λοιπόν να τους προσφέρετε ένα χεράκι βοηθείας και να συμβάλλετε στο να προετοιμαστούν και να οργανωθούν καλύτερα για την επόμενη μέρα. Ακούστε τι έχουν να πουν τα παιδιά σας και δημιουργήστε μια σχέση εμπιστοσύνης, βοηθώντας τα στις ασκήσεις και στις εργασίες τους.
Προετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ
Μια πολύ καλή κίνηση οργάνωσης είναι να προετοιμάζετε τη μέρα σας από το προηγούμενο βράδυ. Ετοιμάστε λοιπόν τα ρούχα των παιδιών και τα δικά σας, φτιάξτε τα ταπεράκια με το γεύμα και τα σνακ τους, και βοηθήστε τα στην οργάνωση του δωματίου τους πριν τον ύπνο. Μια βραδινή προετοιμασία θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το πρωινό άγχος και το τρέξιμο.
Οργανώστε τα πάντα σε κουτιά
Η ζωή στο σπίτι με τα παιδιά σημαίνει πολλές φορές ακαταστασία και πολλά αντικείμενα σε όλους τους χώρους. Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, αλλά μπορείτε να το αποφύγετε μαθαίνοντας στα παιδιά να τακτοποιούν τα πράγματά τους σε κουτιά με ετικέτες. Έτσι, θα μάθουν από μικρά ότι κάθε αντικείμενο έχει τη θέση του και θα μπορούν να βρίσκουν πιο εύκολα ό,τι ψάχνουν, με τη βοήθεια των ετικετών.
Όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα όταν τα παιδιά μάθουν την έννοια της οργάνωσης μέσα στο σπίτι. Έτσι θα έχετε μια πιο όμορφη και...διαχειρίσιμη καθημερινότητα.