Επικαιρότητα:

Καρκίνος του δέρματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε τώρα που έρχεται καλοκαίρι

18 Μαίου 2018 - 11:48 | Υγεία
Καρκίνος του δέρματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε τώρα που έρχεται καλοκαίρι

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος σε όλο τον κόσμο, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό διότι οι συχνότερες μορφές του (το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) συχνά δεν είναι επιθετικές.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και αθώες, αφού το μεν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενώ το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα προκαλεί μεταστάσεις στο περίπου 5% των περιπτώσεων, ιδίως όταν εμφανίζεται σε ειδικές θέσεις όπως η μύτη, τα αυτιά και τα χείλη.

Να λοιπόν μερικές βασικές πληροφορίες για τον καρκίνο στο δέρμα.

Γενικά

* Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

* Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως περισσότερα κρούσματα καρκίνου του δέρματος απ’ ό,τι καρκίνων του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου μαζί.

* Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες περισσότεροι άνθρωποι εκδήλωσαν καρκίνο του δέρματος απ’ ό,τι όλες τις άλλες μορφές καρκίνου μαζί.

* Ένας στους 5 ενήλικες εκδηλώνει καρκίνο του δέρματος κάποια στιγμή στη ζωή του.

* Οι τρεις συχνότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι κατά σειρά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Υπάρχουν όμως και άλλοι, πιο σπάνιοι τύποι, όπως το καρκίνωμα των κυττάρων Μέρκελ, τα δερματικά λεμφώματα, το σάρκωμα Καπόζι κ.λπ.

* Το σχεδόν 40% των ατόμων που περνούν τα 65 τους χρόνια έχουν εκδηλώσει βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

* Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι μακράν η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, με τα κρούσματά του είναι τετραπλάσια από αυτά του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

* Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι εκδηλώνουν κάθε χρόνο καρκίνο του δέρματος (μόνο στις ΗΠΑ, υπολογίζονται σε 5 εκατομμύρια ετησίως).

* Το περίπου 90% των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Το μελάνωμα

* Τα μελανώματα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% όλων των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, αλλά ευθύνονται για το τουλάχιστον 75% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

* Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (σύμφωνα με μία βρετανική μελέτη, στο 86%) τα μελανώματα του δέρματος οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

* Κάθε άνδρας έχει 1 στις 39 πιθανότητες να παρουσιάσει μελάνωμα κάποια στιγμή στη ζωή του και κάθε γυναίκα 1 στις 63.

* Ο κίνδυνος εκδήλωσης μελανώματος διπλασιάζεται εάν κάποιος υποστεί περισσότερα από πέντε ηλιακά εγκαύματα στη ζωή του.

* Περισσότεροι από 232.000 άνθρωποι μαθαίνουν ετησίως ότι έχουν μελάνωμα.

* Η μέση ηλικία διαγνώσεως του μελανώματος είναι τα 50 έτη, αλλά το προχωρημένο μελάνωμα είναι πιθανότερο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

*  Το 15% έως 20% των ασθενών με μελάνωμα έχουν μεταστάσεις κατά την εποχή της διάγνωσης.

* Αν και τα μελανώματα είναι σπάνια (αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% όλων των κρουσμάτων καρκίνου σε όλες τις ηλικίες), αποτελούν τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας και τις νεαρές γυναίκες και τον δεύτερο συχνότερο στους εφήβους και τους νεαρούς άνδρες (ηλικίες 15-39 ετών).

* Τα μελανώματα είναι πολύ σπάνια στην παιδική ηλικία, όπου αντιπροσωπεύουν το σχεδόν 3% των κρουσμάτων καρκίνου.

* Η χρήση καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι, αντηλιακού με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15,  μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο αναπτύξεως μελανώματος και κατά 40% τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

 

 iatropedia