Επικαιρότητα:

Τα 6 σημάδια πόνου που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

06 Αυγ. 2018 - 05:25 | Υγεία
Τα 6 σημάδια πόνου που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Ο πόνος είναι η κυριότερη αιτία για την οποία πηγαίνουμε στον γιατρό, με το 30% των επισκέψεων σε ιατρεία και πάνω από το 50% των διακομιδών στα νοσοκομεία να αφορούν πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος.

Βέβαια, πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με πόνους που αγνοούμε είτε γιατί τους έχουμε βιώσει στο παρελθόν χωρίς συνέπειες, είτε γιατί είναι μικροί και θεωρητικά αμελητέοι. Μερικοί από αυτούς, όμως, δε θα πρέπει να αγνοηθούν.

Ένας επίμονος πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι αποτελούν τον πιο συχνό πόνο στην καθημερινή ζωή. Αν, όμως, κληθείτε να αντιμετωπίσετε έναν αιφνίδιο και τρομερά επίπονο πονοκέφαλο, καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πονόδοντος

Ιδιαίτερα αν αυτός προκύπτει μετά την κατανάλωση κάποιου παγωμένου ροφήματος ή ενός παγωτού. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το νεύρο κάποιου δοντιού είναι ευαίσθητο θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας προκειμένου να αποφύγετε περαιτέρω μολύνσεις.

Πόνος στο στήθος, στη γνάθο, στον ώμο, στο μπράτσο και στην κοιλιά

Ο πόνος στο στήθος γενικώς είναι κάτι που πρέπει να ελέγχεται διότι μπορεί να οφείλεται σε πνευμονία ή έμφραγμα. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα καρδιολογικά προβλήματα δεν εκδηλώνονται μόνο με πόνο ούτε μόνο στο στήθος, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις.

Πολύ δυνατός πόνος στην κοιλιά

Πιθανές αιτίες είναι η σκωληκοειδίτιδα, τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, το έλκος στο στομάχι ή αλλού στο πεπτικό και οι αποφράξεις των εντέρων – ασθένειες που χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Πόνος στο πόδι που συνοδεύεται από πρήξιμο

Ο πόνος εστιάζεται συνήθως στη γάμπα, συνοδευόμενος από ευαισθησία και πρήξιμο. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και άνοδος της θερμοκρασίας τοπικά. Ίσως πρόκειται για φλεβική θρόμβωση, πάθηση στην οποία συσσωρεύεται αίμα στα κάτω άκρα και σχηματίζεται θρόμβος. Εάν ο θρόμβος μεγαλώσει αρκετά ώστε να εμποδίζει τη ροή αίματος σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο, εκδηλώνεται πρήξιμο στο πόδι.

Έντονος πόνος στη μέση

Εάν ο πόνος στη μέση δεν οφείλεται στη σωματική άσκηση και δεν υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα, μπορεί να υποδεικνύει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Εάν το ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Ο έντονος πόνος στη μέση δεν αποτελεί πάντα κίνδυνο για τη ζωή, καθώς μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πέτρας στα νεφρά.