Επικαιρότητα:

Κύρτωση νυχιού: Για ποιο καρκίνο προειδοποιεί

14 Αυγ. 2018 - 11:40 | Υγεία
Κύρτωση νυχιού: Για ποιο καρκίνο προειδοποιεί

Ορισμένα συμπτώματα-κλειδιά του καρκίνου, όπως μια ψηλαφητή μάζα στον μαστό, η επίμονη βραχνάδα στη φωνή ή μια ελιά που συνεχώς μεγαλώνει σε μέγεθος, είναι ευρέως γνωστά και αποτελούν συχνά αφορμή για την επίσκεψη στον γιατρό.

Οι διάφορες μορφές καρκίνου όμως προκαλούν πολλές φορές και ασυνήθιστα συμπτώματα. Ένα από αυτά που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι η κύρτωση του νυχιού, η οποία εκδηλώνεται όταν το ακροδάχτυλο πρήζεται και το σχήμα του νυχιού παραμορφώνεται.

Αν και είναι αρκετά σπάνια, η κύρτωση του νυχιού μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου των πνευμόνων.

Αυτό το διαπίστωσε από πρώτο χέρι μια γυναίκα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τζιν Γουίλιαμς Τέιλορ, όταν ανέβασε μια φωτογραφία του αλλοιωμένου της νυχιού στο Facebook ρωτώντας αν κάποιος είχε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Κάποιοι χρήστες τη συμβούλεψαν να επισκεφτεί τον γιατρό της το συντομότερο δυνατό για αναλυτικότερη εξέταση.

Αν και η ίδια θεώρησε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, όπως γράφει σε σχετική ανάρτησή της στο Facebook, πράγματι πήγε στον γιατρό και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε μια σειρά από εξετάσεις, όπως αιματολογικές και ακτινογραφίες, αξονική, μαγνητική και βιοψία.

Η τελική διάγνωση ήρθε μετά από δύο εβδομάδες: καρκίνος και στους δύο πνεύμονες.

Αν και για το ευρύ κοινό η κύρτωση των νυχιών δεν είναι γνωστό σύμπτωμα ασθένειας, οι γιατροί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπεται ως κάτι το ασήμαντο. «Ένας καλός γιατρός που βλέπει αυτό το σύμπτωμα σε έναν ασθενή του γνωρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει κάποια ασθένεια των πνευμόνων, της καρδιάς ή του γαστρεντερικού» αναφέρει ο Δρ Έρικ Πρέσσερ, χειρουργός θώρακος και μέλος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος FC Physician Partners με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Δρ Πρέσσερ, εκτός από καρκίνο του πνεύμονα η κύρτωση των νυχιών μπορεί να αποτελέσει πρώιμη ένδειξη για ποικίλες ακόμη παθήσεις, από την πνευμονική ίνωση και το μεσοθηλίωμα (καρκίνος που αναπτύσσεται στο μεσοθήλιο, τη λεπτή στρώση ιστού που καλύπτει πολλά από τα εσωτερικά όργανα του σώματος) μέχρι διαταραχές δυσαπορρόφησης όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Αν και δεν έχουν εντοπιστεί οι ακριβείς αιτίες που καθοδηγούν την κύρτωση των νυχιών, μία δημοφιλής θεωρία είναι ότι συμβαίνει επειδή κάποιες χρόνιες παθήσεις προκαλούν διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το νύχι, με αποτέλεσμα η πίεση ασκείται σε αυτό να οδηγεί στην παραμόρφωσή του.

Ο Δρ Πρέσσερ επισημαίνει ότι η κύρτωση του νυχιού δεν υποδεικνύει πάντοτε σοβαρή ασθένεια, αλλά θα πρέπει να αξιολογείται από γιατρό για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία της.

Η Τέιλορ με τη σειρά της αναφέρει πως αν και η ίδια δεν γνώριζε πως η αλλοίωση στο νύχι της θα μπορούσε να σχετίζεται με την υγεία των πνευμόνων της, ευελπιστεί πως η ιστορία της θα ευαισθητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους και ενδεχομένως θα παρακινήσει και άλλους που εκδηλώνουν το ίδιο σύμπτωμα να επισκεφτούν τον γιατρό τους και να αποφύγουν σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους.

 

Πηγή: health.com