Επικαιρότητα:

Αιμορραγία: Πώς σταματάει – Επτά αποτελεσματικές λύσεις στο σπίτι

19 Σεπ. 2018 - 15:36 | Υγεία
Αιμορραγία: Πώς σταματάει – Επτά αποτελεσματικές λύσεις στο σπίτι

Οι τραυματισμοί που προκαλούν αιμορραγία είναι πολύ συχνοί, αλλά ακόμη και η μικρή αιμορραγία που προκαλείται από κοψίματα και θραύσματα πρέπει να σταματήσει.

 Συχνά, η αιμορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πώς να το κάνει με ασφάλεια. Όποιος θεραπεύει την πληγή θα πρέπει να πλένει τα χέρια και να φορά γάντια από λάτεξ αν είναι δυνατόν.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε επτά σπιτικές θεραπείες που σταματούν την ελάσσονα αιμορραγία.

1. Εφαρμόστε πίεση

Η άσκηση πίεσης στο τραύμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία.

Τοποθετήστε ένα καθαρό και στεγνό κομμάτι υλικού, όπως έναν επίδεσμο, μια πετσέτα, ή ένα πανί στο τραύμα και πιέστε με το χέρι σας.

Διατηρήστε σταθερή και συνεχή πίεση μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

Μην σηκώσετε γρήγορα τον επίδεσμο για να ελέγξετε αν έχει σταματήσει η αιμορραγία, διότι αυτό επιμηκύνει την διαδικασία επούλωσης.

2. Σηκώστε ψηλά την πληγείσα περιοχή

Η μείωση της ροής αίματος θα βοηθήσει επίσης να σταματήσει η αιμορραγία, οπότε, αν είναι δυνατό, σηκώστε ψηλά την πληγείσα περιοχή.

Εάν ο τραυματισμός είναι στο χέρι ή το βραχίονα, απλά σηκώστε το πάνω από το κεφάλι. Εάν ο τραυματισμός είναι σε ένα κάτω άκρο, ξαπλώστε και σηκώστε την πληγείσα περιοχή πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

3. Πάγος

Η εφαρμογή πάγου σε ένα τραύμα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την ταχύτερη επούλωση του τραύματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τυλίξετε τον πάγο σε ένα καθαρό, στεγνό πανί και να το τοποθετήσετε στο τραύμα.

4. Τσάι

Το τσάι είναι ένα δημοφιλές φάρμακο για τη θεραπεία της αιμορραγίας, ειδικά μετά από οδοντιατρική επέμβαση. Η χρήση του τσαγιού λειτουργεί επειδή το τσάι περιέχει τανίνες, οι οποίες είναι αιμοστατικές, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλούν την του αίματος.

Τοποθετήστε στο τραύμα ένα φρέσκο σακουλάκι τσαγιού που μόλις χρησιμοποιήσατε και έχετε αφήσει λίγο να κρυώσει.

Οι τανίνες είναι επίσης στυπτικές, που σημαίνει ότι συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι επίσης ένα είδος αντισηπτικού που σκοτώνει τα βακτηρίδια και βοηθά το τραύμα να παραμείνει απαλλαγμένο από λοίμωξη.

5. Βαζελίνη

Περιέχει ένα μείγμα από έλαια και κεριά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του δέρματος.

Οι οπαδοί της πυγμαχίας και των πολεμικών τεχνών σίγουρα έχουν δει στα κοψίματα στο πρόσωπο των πυγμάχων να βάζουν βαζελίνη. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως σπιτικό φάρμακο για να σταματήσει η αιμορραγία.

Η βαζελίνη χρησιμοποιείται καλύτερα για να σταματήσει η αιμορραγία από επιδερμικά τραύματα. Σκουπίστε πρώτα το δέρμα και αφότου βάλετε βαζελίνη στην πληγή, καθαρίστε την, για να αφαιρέσετε την περιττή ποσότητα.

6. Αντιιδρωτικό

Εκτός από το να συρρικνώνει τους ιδρωτοποιούς αδένες, το χλωριούχο αλουμίνιο στα αντιιδρωτικά μπορεί επίσης να προκαλέσει συστολή στα αιμοφόρα αγγεία και να βοηθήσει στο να κλείσει η πληγή.

Σε μια μελέτη του 2015, το χλωριούχο αλουμίνιο αποδείχθηκε ότι είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο σε μια μικρή, επιδερμική, αιμορραγίας.

7. Στοματικό διάλυμα με οινόπνευμα

Λειτουργεί ως στυπτικό μέσον και αν το εφαρμόσετε σε μια πληγή, τότε αυτή θα κλείσει πιο γρήγορα.

Επίσης, το αμινοκαπροϊκό οξύ (aminocaproic acid) μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αιμορραγίας στο στόμα που προκαλείται από οδοντιατρική επέμβαση. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην κάνετε μπουκώματα με το στοματικό διάλυμα, δηλαδή να μην το μετακινείτε μέσα στο στόμα σας, καθώς αυτό μπορεί να ξανανοίξει την πληγή που κλείνει.

Πρόληψη της μόλυνσης

Ακόμα και αν έχει σταματήσει η αιμορραγία, είναι σημαντικό να διατηρείται η πληγή καθαρή για να αποφευχθεί μόλυνση.

Ξεπλύνετε την καθεαυτή την πληγή με δροσερό νερό και χρησιμοποιήστε σαπούνι για να πλύνετε τη γύρω περιοχή. Αποφύγετε να βάλετε σαπούνι απευθείας επάνω στο τραύμα.

Εάν είναι εφικτό, αφαιρέστε τυχόν ακαθαρσίες στο τραύμα με λαβίδες. Είναι σημαντικό να καθαρίσετε τα τσιμπιδάκια με οινόπνευμα, προτού τα χρησιμοποιήσετε.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ελάσσονος αιμορραγίας μπορούν να σταματήσουν στο σπίτι εφαρμόζοντας αυτές τις απλές θεραπείες. Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, τα μικρά τραύματα θα πρέπει να καλύπτονται με έναν επίδεσμο για την πρόληψη της μόλυνσης.