Βακτήρια κοιμούνται για να αποφύγουν τα αντιβιοτικά

Βακτήρια κοιμούνται για να αποφύγουν τα αντιβιοτικά

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι παθογόνα βακτήρια χρησιμοποιούν μια αναπάντεχη τακτική προκειμένου να αποφύγουν την επίθεση των αντιβιοτικών που προσπαθούν να τα καταστρέψουν: πέφτουν σε χειμερία νάρκη!

Σχεδόν όλα τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσουν έναν μικρό αριθμό στελεχών που είναι «ανθεκτικά» στα αντιβιοτικά. Αυτό λοιπόν μεταφράζεται στο ότι υπάρχουν πολλά άλλα βακτηριακά στελέχη που μπορούν και επιβιώνουν των αντιβιοτικών θεραπειών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εντόπισαν παραδείγματα κάποιων παθογόνων βακτηρίων που πέφτουν σε ύπνωση, σε μια κατάσταση χειμερίας νάρκης έως ότου παρέλθει ο… αντιβιοτικός κίνδυνος. Οταν νιώσουν ασφαλή, ξαναξυπνούν.

«Μελετήσαμε βακτήρια E.coli τα οποία απομονώθηκαν από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που είχαν αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και υποτίθεται ότι βρίσκονταν υπό έλεγχο.

Κάποια στιγμή τα βακτήρια ξυπνούσαν και άρχιζαν να εξαπλώνονται και πάλι» εξήγησε ο καθηγητής Κεν Γκέρντες από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που ήταν ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της νέας μελέτης μαζί με τον Μπόρις Μάτσεκ του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν στη Γερμανία.

Συνήθως τα αντιβιοτικά στοχεύουν την ικανότητα ανάπτυξης των βακτηριακών κυττάρων, γεγονός που σημαίνει ότι ένα βακτήριο σε χειμερία νάρκη γλιτώνει από τις αντιβιοτικές επιθέσεις.

«Ενα βακτήριο σε χειμερία νάρκη καταφέρνει να επιβιώσει από την επίδραση των αντιβιοτικών καθώς σταματά να αναπτύσσεται» ανέφερε ο καθηγητής Γκέρντες.

Γενετικώς βέβαια, τα βακτήρια που… πέφτουν για ύπνο μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα βακτήρια ενός συγκεκριμένου πληθυσμού, π.χ. ενός πληθυσμού βακτηρίων E.coli.

Ετσι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες ούτε οριστικές απαντήσεις σχετικά με το γιατί ορισμένα βακτήρια αντέχουν μέσω της χειμερίας νάρκης τις επιθέσεις των αντιβιοτικών και επιβιώνουν ενώ άλλα όχι.

Το διαβάσαμε στο topontiki