Οι 3 παράγοντες που απειλούν τη γυναικεία καρδιά

08 Νοε 2018 - 15:18 | Υγεία
Οι 3 παράγοντες που απειλούν τη γυναικεία καρδιά

Η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα είναι παράγοντες μεγαλύτερου κινδύνου για έμφραγμα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι άνδρες κινδυνεύουν γενικά περισσότερο από έμφραγμα σε σχέση με τις γυναίκες, όμως αυτοί οι τρεις παράγοντες κινδύνου έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Ελίζαμπεθ Μίλετ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσαν στοιχεία για 472.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών χωρίς καρδιαγγειακό ιστορικό, το 56% αυτών ήταν γυναίκες.

Στη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ), οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 55% περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Ενώ οι άνδρες καπνιστές έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι γυναίκες καπνίστριες έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Επίσης η υπέρταση είναι 83% πιο επικίνδυνη για τη γυναικεία καρδιαγγειακή υγεία και ο διαβήτης τύπου ΙΙ κρύβει 47% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

«Συνολικά περισσότεροι άνδρες παθαίνουν έμφραγμα από ό,τι γυναίκες, όμως ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο πιο πολύ στις γυναίκες από ό,τι τον αυξάνουν στους άνδρες, συνεπώς οι γυναίκες με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου βρίσκονται σε συγκριτικά μειονεκτική θέση» δήλωσε η Μίλετ.

Η μελέτη θεωρείται οτι μπορεί να δείξει την κατεύθυνση για τα προγράμματα πρόληψης του εμφράγματος και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων στο γυναικείο πληθυσμό.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, BMJ