Επικαιρότητα:

Τι πρέπει να τρώτε για να μην εξελιχθεί ο προδιαβήτης σε διαβήτη;

15 Νοε 2018 - 16:01 | Υγεία
Τι πρέπει να τρώτε για να μην εξελιχθεί ο προδιαβήτης σε διαβήτη;

Η διατροφή παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους για να μην εξελιχθεί ο προδιαβήτης σε διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic, όσοι έχουν προδιαβήτη κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις αν δεν αλλάξουν τη διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), τα οποία συνήθως οφείλονται στη δυσλειτουργία του οργανισμού όσον αφορά την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Για τους περισσότερους ανθρώπους με προδιαβήτη, ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να μειώσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Για το λόγο αυτό κρίνεται σημαντικό να προσέχουν τι θα καταναλώσουν.

Οι απαραίτητες τροφές

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες δημιουργεί γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και δεν προκαλούν μεγάλες αυξομειώσεις στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι:

ΌσπριαΦρούτα και λαχανικά που έχουν βρώσιμη φλούδαΨωμί ολικής αλέσεωςΔημητριακά ολικής αλέσεωςΖυμαρικά ολικής αλέσεως

Φάτε άπαχα κρέατα

Το κρέας δεν περιέχει υδατάνθρακες, αλλά μπορεί να είναι σημαντική πηγή κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας. Η κατανάλωση πολλών κρεάτων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Εάν έχετε προδιαβήτη, μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Συνιστάται να αποφεύγετε κομμάτια κρέατος με ορατό λίπος ή πέτσα.

Επιλέξτε πηγές πρωτεϊνών όπως είναι οι εξής:

Κοτόπουλο χωρίς την πέτσαΥποκατάστατα αβγών ή ασπράδια αβγώνΌσπριαΠροϊόντα σόγιαςΨάρια, όπως ο μπακαλιάρος, το καλαμάρι, ο μπακαλιάρος, ο τόνος και η πέστροφαΆπαχα κομμάτια βοδινού κρέατοςΟστρακοειδή, όπως καβούρια, αστακούς, γαρίδες και χτένιαΓαλοπούλα χωρίς την πέτσαΧαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι

Τα πολύ άπαχα κομμάτια κρέατος έχουν περίπου 0-1γρ λίπους και 35 θερμίδες ανά 30 γρ. Τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέατα, όπως τα παϊδάκια, μπορούν να έχουν περισσότερα από 7 γραμμάρια λίπους και 100 θερμίδες ανά 30 γρ.

 

healthreport.gr