Επικαιρότητα:

Κοιμόταν χωρίς να βγάζει τη μάσκαρα - Δείτε τι έπαθε το μάτι της!

04 Δεκ. 2018 - 09:19 | Υγεία
Κοιμόταν χωρίς να βγάζει τη μάσκαρα - Δείτε τι έπαθε το μάτι της!

Αν ανήκετε σε εκείνες που βαριούνται να βγάλουν το μακιγιάζ τους στο τέλος της ημέρας, τότε ετοιμαστείτε ν' αλλάξετε άποψη άρδην!

 

Μια 50χρονη γυναίκα από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας πήγε σε γιατρό με μια ανεξήγητη ενόχληση και στα δύο μάτια. Η οφθαλμίατρος βρήκε κάποιες τρομακτικές μαύρες κηλίδες στο εσωτερικό των βλεφάρων της γυναίκας, εξαιτίας μιας προβληματικής συνήθειας που είχε.

"Όταν την ρώτησα, παραδέχτηκε ότι επί 25 χρόνια έβαζε καθημερινά μάσκαρα, ενώ σπανίως την έβγαζε ακόμα και όταν κοιμόταν", ανέφερε η οφθαλμίατρος Dana Robaei.

Η πολύχρονη χρήση μάσκαρα ακόμα και στον ύπνο είχαν ως αποτέλεσμα μια σειρά προβλημάτων στα μάτια της γυναίκας. Μέσα στα βλέφαρα, τα οποία είναι επενδεδυμένα με τον επιπεφυκότα, είχαν συσσωρευτεί μικροσκοπικά κομμάτια από την μάσκαρα και, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, σταθεροποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν εκεί!

Ορισμένα από αυτά τα σκληρά κομμάτια έβγαιναν ακόμη και μέσα από τον επιπεφυκότα, “ξύνοντας” επί της ουσίας τους κερατοειδείς της γυναίκας, κάτι που της προκαλούσε την ενόχληση.

"Τα συμπτώματα είναι σαν κάποιος να ρίχνει μια χούφτα άμμου στο μάτι σας", δήλωσε η δρ. Robaei.

Τι είναι η μάσκαρα

Η μαύρη μάσκαρα αποτελείται συνήθως από έλαια, κερί και νερό, που αναμειγνύονται μαζί με αιθάλη και οξείδια σιδήρου για τη χρωστική ουσία.

Εάν το μακιγιάζ δεν έχει μολυνθεί κατά κάποιο τρόπο, τα είδη των συστατικών που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες παρασκευές είναι αρκετά ασφαλή στη χρήση. Αλλά η μάσκαρα “ξεφτίζει” από τις βλεφαρίδες αργά ή γρήγορα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους μάσκαρα χρησιμοποιούσε η γυναίκα, αλλά μερικές από τις μάρκες για “επιμήκυνση βλεφαριδών” περιέχουν επίσης μικροσκοπικά κομμάτια από συνθετικές ίνες, τα οποία έχουν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να “ξεφτίσουν” από τις βλεφαρίδες σας και να μπουν κατευθείαν στον βολβό του ματιού.

Στην περίπτωση της 50χρονης Αυστραλής, αυτά τα μαύρα κομμάτια από την μάσκαρα συσσωρεύθηκαν τόσο πολύ στα μάτια της, ώστε κατέληξε να πάθει μια περίεργη μορφή χρόνιας φλεγμονής.

Τι έγινε τελικά

Οι γιατροί χρειάστηκαν 90 λεπτά για να αφαιρέσουν χειρουργικά όλα τα κομμάτια από τα μάτια της Lynch, η οποία έμεινε με μόνιμες ουλές τόσο στα βλέφαρα, όσο και στον κερατοειδή, ως αποτέλεσμα.

Όσο θα καθαρίζετε σωστά και αντικαθιστάτε την μάσκαρα ανά τρίμηνο περίπου, θα είστε εντάξει. Αλλά εάν συνηθίζετε να κοιμάστε με το μακιγιάζ σας, ίσως να πρέπει να ελέγξετε το εσωτερικό στα βλέφαρά σας. Και ξεκινήστε να πλένετε πάντα το πρόσωπό σας.

Η υπόθεση αυτή δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Ophthalmology.

Πηγή: iatropedia