Επικαιρότητα:

Σε ποια ηλικία σταματάει η ανάπτυξη των αγοριών

08 Δεκ. 2018 - 17:18 | Υγεία
Σε ποια ηλικία σταματάει η ανάπτυξη των αγοριών

Η ανάπτυξη κατά την εφηβεία συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε έχει ολοκληρωθεί. Σε αυτό το κείμενο αναλύουμε τι να περιμένουμε και πώς να γνωρίζουμε πότε τα αγόρια είναι πιθανό να σταματήσουν να μεγαλώνουν.

Κάθε άτομο αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς και η εφηβεία αρχίζει και τελειώνει σε διαφορετικούς χρόνους για όλους. Η εφηβεία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 5 χρόνια, οπότε δεν είναι πάντα εύκολο να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει.

Το σώμα ενός αγοριού περνά πολλές αλλαγές κατά την εφηβεία. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι ενοχλητικές, ή να του προκαλούν σύγχυση, αλλά η διαδικασία συμβαίνει σε όλους και γνωρίζοντας τι να περιμένουμε μπορεί να βοηθήσει.

Πότε τα αγόρια συνήθως ωριμάζουν πλήρως;

Η εφηβεία είναι η διαδικασία ανάπτυξης και αλλαγής που συμβαίνει στο σώμα καθώς τα αγόρια γίνονται ενήλικες.

Η εφηβεία είναι διαφορετική για όλους και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 8 και 14 ετών. Η μέση ηλικία για τα αγόρια να δείξουν τα πρώτα σημάδια της εφηβείας είναι περίπου τα 12 έτη. Αυτό είναι περίπου 1 έτος μετά την έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια.

Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης είναι συνήθως 1 έως 2 χρόνια μετά την έναρξη της εφηβείας.

Η φυσική ανάπτυξη σε έναν ενήλικα διαρκεί 2 έως 5 χρόνια. Τα περισσότερα αγόρια θα σταματήσουν να ψηλώνουν στα 16 έτη και συνήθως θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τα 18 έτη.

Ποιοι είναι οι γενετικοί παράγοντες στην ανάπτυξη των αγοριών;

Τα γονίδια παίζουν ρόλο και το ύψος των γονέων είναι ένας καλός δείκτης για το πόσο ψηλό θα είναι ένα αγόρι.

Ένας τρόπος για να το υπολογίσετε αυτό είναι:

προσθέστε μαζί το ύψος της μητέρας και του πατέρα σε εκατοστά

διαιρέστε αυτόν τον αριθμό κατά 2

προσθέστε 5-6 εκατοστά

Αυτός ο υπολογισμός είναι κατά προσέγγιση και, γενικά, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια το ύψος. Ωστόσο, η ανάπτυξη έχει την τάση να ακολουθεί μια καμπύλη, οπότε αν κάποιος αποτυπώνει τακτικά το ύψος ενός αγοριού σε ένα γράφημα καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, μπορεί να είναι δυνατή η εκτίμηση του πού μπορεί να καταλήξει η γραμμή.

Οι χρόνιες ασθένειες, όπως η σοβαρή αρθρίτιδα και τα γενετικά νοσήματα, όπως το σύνδρομο Down, μπορούν να εμποδίσουν την πλήρη ανάπτυξη του αγοριού.

Μέσο ύψος στα αγόρια

Το μέσο ύψος ποικίλλει σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μέσο ύψος για έναν ενήλικα άνδρα είναι 1,73 cm.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άντρες πάνω, ή κάτω από αυτό το ύψος είναι ασυνήθιστα ψηλοί ή κοντοί. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι είναι διαφορετικοί.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Η εφηβεία μπορεί να είναι μια περίοδος σύγχυσης για τους νέους και η ακόλουθη περιέχει ερωτήσεις που ρωτούν πολλοί.

Σε ποια ηλικία ολοκληρώνεται η ανάπτυξη στα γεννητικά όργανα του αγοριού;

Για τα αγόρια, ένα από τα πρώτα σημάδια της εφηβείας είναι η ανάπτυξη των όρχεων και η ανάπτυξη των ηβικών τριχών. Τα γεννητικά όργανα αναπτύσσονται καθ' όλη την εφηβεία.

Επειδή η εφηβεία τελειώνει σε διαφορετικές ηλικίες για διαφορετικούς ανθρώπους, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την οποία θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα γεννητικά όργανα του αγοριού. Μόλις ολοκληρωθεί η εφηβεία, τα γεννητικά όργανα είναι συνήθως πλήρως ανεπτυγμένα. Η εφηβεία συνήθως διαρκεί περίπου 4 χρόνια.

Τα βασικά στάδια ανάπτυξης των γεννητικών οργάνων για τα αγόρια:

μετά από 1 έτος εφηβείας, το πέος και οι όρχεις αρχίζουν να μεγαλώνουν σε μέγεθος

τα γεννητικά όργανα συνεχίζουν να αναπτύσσονται για 1 έως 2 χρόνια

περίπου 4 χρόνια μετά την έναρξη της εφηβείας, η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων πρέπει να είναι πλήρης

Πότε σταματά η ανάπτυξη των τριχών του σώματος;

Οι τρίχες στην ηβική περιοχή συνήθως μεγαλώνουν πρώτες, ακολουθούμενες από εκείνες στην μασχάλη και άλλες τρίχες σώματος μετά από περίπου ένα χρόνο. Οι τρίχες στο πρόσωπο και άλλες τρίχες σώματος θα αναπτυχθούν μετά από περίπου 2 χρόνια εφηβείας. Η ανάπτυξη των τριχών του σώματος συνήθως σταματά στο τέλος της εφηβείας.

Τι μπορεί να επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης;

Παράγοντες όπως η διατροφή και το περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του αγοριού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αγόρια με ελλιπή διατροφή (διατροφικές ανεπάρκειες, ή υποσιτισμός) δεν ψηλώνουν και δεν δυναμώνουν όσο εκείνα που έχουν πλούσια και ισορροπημένη διατροφή.

Οι ασθένειες, τα γενετικά προβλήματα και η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα κορτικοστεροειδή, μπορούν να επιβραδύνουν ή να περιορίσουν την ανάπτυξη.

Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί, επίσης, να επιβραδύνει ή να επιταχύνει την ανάπτυξη. Πρέπει να έχετε το νου σας εάν ένα αγόρι:

αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα ή πιο αργά από ό,τι αναμενόταν

είναι πολύ πιο κοντό ή πιο ψηλό από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του

ψηλώνει πάρα πολύ, παρά το γεγονός ότι έχει κοντύτερους γονείς

δεν έχει ξεκινήσει την εφηβεία μέχρι την ηλικία των 14 ετών

Μια ακτινογραφία του χεριού και του καρπού μπορεί να βοηθήσει να κρίνουμε πόσο περισσότερο θα μεγαλώσει ένα παιδί.