Επικαιρότητα:

Χοληστερίνη: Η επίδρασή της στην υγεία του εγκεφάλου

12 Μαρ. 2019 - 15:30 | Υγεία
Χοληστερίνη: Η επίδρασή της στην υγεία του εγκεφάλου

Η καρδιά και το μυαλό, είτε το θέλεις, είτε όχι, όπως έχουν δείξει αρκετές έρευνες, συνδέονται μεταξύ τους.

Και τα δύο σχετίζονται με το να κρατούν το σύστημα της ροής του αίματος υγιές. 

Πώς, όμως, η χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο;

Μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal Circulation», έδειξε πως η χοληστερόλη επηρεάζει τον εγκέφαλο και οι αλλαγές στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβείς για τη γνωστική σου λειτουργία.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 4000 ηλικιωμένους ανθρώπους, τους οποίους συμπεριέλαβαν σε μια μελέτη που είχε και satin, το φάρμακο δηλαδή που μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και καρδιακές ασθένειες κι έτσι αποφάσισαν να εξετάσουν αν επηρεάζει και γνωστικές λειτουργίες, όπως η προσοχή, η επεξεργασία πληροφοριών και η μνήμη.

Εξέτασαν μόνο τους ανθρώπους που έπαιρναν satin για τουλάχιστον τρεις μήνες ώστε να αποφευχθεί η προκατάληψη για την ξαφνική αλλαγή των επιπέδων LDL από το φάρμακο, ενώ τα συνέκριναν με άτομα που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη διακύμανση των επιπέδων LDL κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, διαρκείας περίπου 2,5 ετών, έδειξαν χαμηλότερες επιδόσεις σε γνωστικές εξετάσεις. Για παράδειγμα, χρειάστηκαν σχεδόν τρία δευτερόλεπτα για να ονομάσουν το σωστό χρώμα μελάνης όταν εκτυπωνόταν σε διαφορετικά χρώματα.

Αυτά τα ευρήματα αποτελούν επιπλέον αποδείξεις ότι οι παράγοντες αγγειακής ροής συνδέονται στενά με τη νευρογνωστική λειτουργία και απαιτούν περαιτέρω έρευνα.  Όπως λένε οι ειδικοί, οι αλλαγές στη χοληστερόλη LDL πρέπει να μελετηθούν περισσότερο αφού οι μελέτες διαπίστωσαν πως οι σημαντικές διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν τόσο την καρδιά, όσο και τον εγκέφαλο και να οδηγήσουν σε καρδιακές ασθένειες και εγκεφαλικό, ακόμη και στο θάνατο.

 

 ipop.gr