Επικαιρότητα:

Φλεβική θρομβοεμβολή: Ο άγνωστος ρόλος της «κακής» χοληστερόλης

15 Μαίου 2019 - 13:11 | Υγεία
Φλεβική θρομβοεμβολή: Ο άγνωστος ρόλος της «κακής» χοληστερόλης

Είναι γνωστό ότι η LDL χοληστερόλη, ευρύτερα γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, προκαλεί στένωση των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, μπορεί να συμβάλλει και στην αύξηση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής.

Η προκαταρκτική μελέτη, εξέτασε τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, μιας κατάστασης που προκαλεί το σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων αίματος κυρίως στα πόδια, οι οποίοι αποσπώνται και φτάνουν στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές μελέτησαν το DNA ανθρώπων με και χωρίς την πάθηση που συμμετείχαν σε δύο μεγάλα ερευνητικά προγράμματα, του Παραρτήματος Υποθέσεων Βετεράνων και της UK Biobank.

Μετά τις δοκιμές για 13 εκατομμύρια γενετικές παραλλαγές και τον εντοπισμό 26.066 περιπτώσεων φλεβικής θρομβοεμβολής, οι ερευνητές ταυτοποίησαν αρκετούς νέους παράγοντες που πιθανώς προκαλούν θρομβοεμβολή, συμπεριλαμβανομένης μια πρωτεΐνης, γνωστής ως Αναστολέας Ενεργοποιητή Πλασμινογόνου 1.

Αναγνώρισαν επίσης την LDL χοληστερόλη ως παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση φλεβικής θρομβοεμβολής.

«Συνήθως δεν θεωρούμε ότι η χοληστερόλη είναι σημαντική στην ασθένεια των αγγείων, αλλά η νέα έρευνα μας δίνει ισχυρές αποδείξεις ότι μπορεί να προδιαθέτει τους ανθρώπους για φλεβική θρόμβωση» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Scott Damrauer, αγγειοχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων Michael J. Crescenz στη Φιλαδέλφεια και βοηθός καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Τα ευρήματα αυξάνουν τις πιθανότητες η χρήση στατινών για τη μείωση της χοληστερόλης, να μειώνουν και τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, καθώς προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση της χοληστερόλης με στατίνες προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων.

Η φλεβική θρομβοεμβολή αποτελεί σημαντική αιτία καρδιαγγειακού θανάτου και αναπηρίας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Επιστημονικό Συνέδριο Αγγειακών Παθήσεων της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

 

healthday.com