Πώς οι ταινίες τρόμου βοηθούν την ψυχική και σωματική υγεία

09 Ιουλ. 2019 - 12:23 | Υγεία
Πώς οι ταινίες τρόμου βοηθούν την ψυχική και σωματική υγεία

Πότε ήταν η τελευταία φορά που παρακολουθήσατε μια ταινία τρόμου;

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουεστμίνιστερ, οι ταινίες τρόμου ενισχύουν τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.

Η αδρεναλίνη που εκκρίνει ο οργανισμός, η ταχυκαρδία, το λαχάνιασμα και το αίσθημα του φόβου, που νιώθει ο θεατής παρακολουθώντας μια τρομακτική σκηνή, βελτιώνουν την υγεία.

Ενεργοποιούν τη λειτουργία των επινεφριδίων

Οι ειδικοί των ταινιών τρόμου χρησιμοποιούν τεχνικές φωτισμού, ήχου και σκηνοθεσίας, οι οποίες θέτουν σε υπερλειτουργία τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, αυξάνοντας την παραγωγή ντοπαμίνης, σεροτονίνης και γλουταμίνης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διεγείρεται η σκέψη, να οξύνονται οι αισθήσεις, να αυξάνεται η αντίληψη και να λειτουργούν καλύτερα τα αντανακλαστικά του ατόμου.

Ταυτόχρονα τα αισθήματα που δέχεται ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, προκαλούν επιπλέον έκκριση αδρεναλίνης και εναλλαγή συναισθημάτων, έτσι ώστε  ο θεατής να αισθάνεται ανακούφιση και ευφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παρακολούθηση μιας ταινίας τρόμου επιδρά στον οργανισμό όπως η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού.

Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη διακρίνονται από υποτονικότητα, άγχος, θλίψη, φόβο, αίσθημα απελπισίας και έχουν μειωμένα επίπεδα αδρεναλίνης, τα οποία αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μιας ταινίας τρόμου.

Έτσι ο θεατής βιώνει μια εναλλαγή συναισθημάτων, όπως είναι η χαρά και η αισιοδοξία, ενώ ενισχύεται το αίσθημα της επιβίωσης και η επιθυμία για ζωή.

Αδυνατίζουν

Η παρακολούθηση ταινιών τρόμου ενεργοποιεί τις αισθήσεις και όλο το σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας με αποτέλεσμα να καίει εύκολα και γρήγορα θερμίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θερμίδες που καίει μια γυναίκα παρακολουθώντας ένα θρίλερ είναι 250, ενώ κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης καίει μόλις 180.

Δίνουν αυτοπεποίθηση

Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, η παρακολούθηση ταινιών τρόμου, είναι πιθανό να επηρεάζει τους θεατές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στην ζωή τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι οι τακτικές που παρακολούθησαν σε μια ταινία θρίλερ, τους βοήθησαν να υιοθετήσουν μία πιο αποφασιστική και ενστικτώδη αντιμετώπιση των δυσκολιών τη ζωής.

 

Πηγή: Medical Daily