Υψηλή πίεση και χοληστερίνη πριν τα 40: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

17 Ιουλ. 2019 - 18:28 | Υγεία
Υψηλή πίεση και χοληστερίνη πριν τα 40: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Οι νέοι και μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση και ανεβασμένη χοληστερόλη, δεν πρέπει να αναβάλουν τη θεραπεία, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 36.000 Αμερικανούς και διαπίστωσε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου πολλά χρόνια αργότερα, ακόμη και αν καταφέρουν να ρυθμίσουν τις τιμές στην μέση ηλικία.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 17 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχεδόν 9.700 άτομα εμφάνισαν καρδιακή νόσο και σχεδόν 2.900 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι νέοι και οι γιατροί που τους παρακολουθούν πρέπει να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα την αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Andrew Moran, οι νέοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι και συχνά πιστεύουν ότι μπορούν να περιμένουν χρόνια για να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους

Η νέα μελέτη διαπίστωσε όμως, ότι οι κάτω των 40 με LDL «κακή» χοληστερόλη υψηλότερη από το φυσιολογικό (100 mg/dL και πάνω), αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου ήταν 64% υψηλότερος σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι οποίοι είχαν πιο υγιή επίπεδα LDL χοληστερόλης

Η στεφανιαία νόσος περιγράφει τη στένωση των αρτηριών, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στον αυλό τους. Εξαιτίας της στένωσης, ο καρδιακός μυς δεν τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα –ιδιαίτερα σε καταστάσεις που αυτός έχει αυξημένες ανάγκες- και έτσι προκαλείται η «μυοκαρδιακή ισχαιμία».

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και για την αρτηριακή πίεση. Οι κάτω των 40 με υψηλή αρτηριακή πίεση, είχαν 24-37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια πάθηση, στην οποία ο καρδιακός μυς σταδιακά εξασθενεί και χάνει την ικανότητά του να αντλεί αποτελεσματικά αίμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Το «κλειδί» στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος και απώλεια βάρους. Ανάλογα με το πόσο υψηλές είναι οι τιμές, μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

 

Πηγή: healthday.com