Επικαιρότητα:

Τα 10 οφέλη που παρέχει το σ@ξ στην υγεία

30 Αυγ. 2019 - 19:34 | Υγεία
Τα 10 οφέλη που παρέχει το σ@ξ στην υγεία

Μια πλούσια ερ@τική ζωή μπορεί να αποτελεί κλειδί μακροζωίας, καθώς το τακτικό σ@ξ παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες.

Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε όταν κάνετε σ@ξ είναι αν και πως επηρεάζει το ανοσοποιητικό, την πίεση ή και την… κύστη σας. Ωστόσο γεγονός παραμένει πως το σ2ξ επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και τα οφέλη του μερικές φορές μας ξαφνιάζουν.

Να μερικά απ' όσα έχει αποκαλύψει η ιατρική έρευνα:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Όσοι κάνουν τακτικά σ2ξ, παίρνουν λιγότερες αναρρωτικές άδειες, λέει η σ2ξολόγος Yvonne K. Fulbright, από την Πενσυλβάνια.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν  και εξουδετερώνουν ιούς, βακτήρια και άλλους «εισβολείς».

Και δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος σ2ξ καθημερινά: μία ή δύο φορές την  εβδομάδα είναι αρκετές για να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τονώνει την λίμπιντο

«Αν θέλετε να έχετε πιο δραστήρια ερωτική ζωή, φροντίστε να κάνετε συχνά σεξ», συνιστά στις γυναίκες η Dr Lauren Streicher, καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, στο Σικάγο.

Όπως εξηγεί, το σεξ αυξάνει την ενυδάτωση, την ροή αίματος και την ελαστικότητα του κόλπου. Έτσι γίνεται πιο απολαυστικό και οι γυναίκες το επιζητούν περισσότερο.

Βελτιώνει τη λειτουργία της κύστης

Τρεις στις δέκα γυναίκες εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ακράτεια ούρων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

Το σ2ξ είναι ένα είδος άσκησης για τους μυς της πυέλου (λεκάνη) που συσπώνται στη διάρκεια του οργασμού. Οι συχνές συσπάσεις των πυελικών μυών μειώνει τον κίνδυνο ακράτειας.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι συχνές σεξουαλικές επαφές (αλλά όχι ο αυνανισμός) μπορεί να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση, ιδίως την συστολική, λέει ο Dr Joseph J. Pinzone, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Η συστολική πίεση είναι είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα σε όλο το σώμα. Αντιπροσωπεύει τον μεγάλο αριθμό στη μέτρηση.

Προκαλεί καύση θερμίδων

Αποτελεί μία μορφή γυμναστικής μετρίας εντάσεως, που αυξάνει τον καρδιακό παλμό και διατηρεί την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Μελέτες έχουν δείξει πως κατά μέσον όρο οι άντρες καίνε 4 θερμίδες το λεπτό όταν κάνουν σεξ και οι γυναίκες 3. Οι αντίστοιχες θερμίδες όταν κάνουν τζόκινγκ είναι 9 και 7 το λεπτό.

Μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα

Αν και πολλοί φοβούνται πως το σ@ξ μπορεί να επιφέρει ένα έμφραγμα, έχει διαπιστωθεί πως ελάχιστα εμφράγματα συμβαίνουν στη διάρκειά του.

Αντιθέτως, φαίνεται πως παρέχει πολλά οφέλη στην καρδιά. Όπως εξηγεί ο Dr Michael Joseph Blaha, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, οι συχνές σεξουαλικές επαφές:

Ενισχύουν τον καρδιακό μυ

Ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση

Μειώνουν το στρες

Βελτιώνουν τον ύπνο

Καταπολεμούν τα συναισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο», λέει.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως άντρες και γυναίκες που κάνουν s2ξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχουν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια

Ελαττώνει τον πόνο

Ο οργασμός μπορεί να μπλοκάρει τον πόνο, κατά τον Dr Barry R. Komisaruk, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϋ. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή διεγείρει την παραγωγή της οξυτοκίνης, μίας ορμόνης που αυξάνει την αντοχή του οργανισμού στον πόνο.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Οι συχνές εκσπερματώσεις μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Η πιο πειστική από αυτές δημοσιεύθηκε το 2016. Πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 32.000 άνδρες, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 18 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες που είχαν τις περισσότερες εκσπερματίσεις (τουλάχιστον τέσσερις την εβδομάδα) είχαν περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του προστάτη.

Οι ειδικοί δεν ξέρουν που θα μπορούσε να οφείλεται αυτό. Ωστόσο μερικοί πιστεύουν πως με την εκσπερμάτιση αποβάλλονται επιβλαβή χημικά που συσσωρεύονται στο σπέρμα.

Βελτιώνει τον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι αποκοιμούνται έπειτα από το σ@ξ. Υπαίτια γι' αυτό είναι η ορμόνη προλακτίνη, η οποία φυσιολογικά παράγεται μετά τον οργασμό. Η ορμόνη αυτή προκαλεί χαλάρωση και υπνηλία, κατά την Dr Sheenie Ambardar, ψυχίατρο στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια.

Καταπραΰνει το στρες

Η εγγύτητα με τον/την σύντροφο μπορεί να καταπραΰνει το στρες και το άγχος. Όπως εξηγεί η Dr Ambardar, τα φιλιά και οι αγκαλιές διεγείρουν την παραγωγή των ενδορφινών, των φυσικών ορμονών της ευεξίας.

Επιπλέον, η σ@ξουαλική διέγερση απελευθερώνει μία χημική ουσία στον εγκέφαλο που «ξυπνάει» το κέντρο της ευχαρίστησης. Τέλος, η ικανοποιητική σ@ξουαλική ζωή τονώνει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα της ευεξίας.