Τα 8 ύποπτα σημάδια που φανερώνουν όγκο στον εγκέφαλο

13 Σεπ. 2019 - 13:24 | Υγεία
Τα 8 ύποπτα σημάδια που φανερώνουν όγκο στον εγκέφαλο

Ο όγκος στον εγκέφαλο είναι ένα σύνολο από κύτταρα, τα οποία αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα μέσα σε αυτόν και μπορεί να είναι του ιδίου, οπότε ο όγκος λέγεται πρωτοπαθής, ή να έχουν μεταφερθεί μέσω του αίματος από άλλο σημείο του σώματος, οπότε ονομάζεται δευτεροπαθής ή εγκεφαλική μετάσταση

Οι εγκεφαλικοί όγκοι, ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα και τα συμπτώματά τους εξαρτώνται από το σημείο που αναπτύσσονται.

Ο εγκέφαλος είναι το όργανο που κατευθύνει τις κινήσεις μας αλλά και αυτόματες δραστηριότητες, ενώ είναι υπεύθυνος για τις αισθήσεις, τη μνήμη, τα συναισθήματα και την προσωπικότητα.

Τα 8 ύποπτα σημάδια 

Ο επίμονος καθημερινός πονοκέφαλος, η ένταση του οποίου δεν υποχωρεί και διαρκεί όλη την ημέρα, μπορεί να υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συνήθως η ένταση του πόνου εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου και την ταχύτητα ανάπτυξής του.

Η ημιανοπία είναι η μειωμένη όραση ή τύφλωση, που χαρακτηρίζεται από εξασθένιση του μισού οπτικού πεδίου. Αρκετοί ασθενείς, μπορεί να βιώνουν ημιανοπία αλλά σπάνια το καταλαβαίνουν, πόσω μάλλον το συσχετίζουν με όγκο στον εγκέφαλο.
 
Ατονία και πόνος στα άκρα: Η ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, ενώ τα άκρα είτε δεν ανταποκρίνονται με τον τρόπο που έχετε συνηθίσει ή δεν ανταποκρίνονται καθόλου.
 
Δυσκολία έκφρασης: Προβλήματα έκφρασης και δυσκολίες ομιλίας, όπως είναι ο τραυλισμός ή η δυσκολία αναγνώρισης αντικειμένων ή ακόμα και η δυσκολία κατανόησης των γύρω σας, είναι βασικό σύμπτωμα όγκου στο μετωπικό ή κροταφικό λοβό.
 
Απώλεια ή δυσκολία ακοής: Εάν βιώνετε απώλεια ακοής από τη µία πλευρά ή µια συνεχή αίσθηση κουδουνίσματος (εμβοή), θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.
 
Νευρικότητα και ευερεθιστότητα: Οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο μπορεί να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης, θυμό ή άγχος. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι ο όγκος συμπιέζει τμήματα του μετωπιαίου λοβού, του σημείου που καθορίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας.
 
Υπογονιμότητα: Η ύπαρξη όγκου στην υπόφυση, μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα επίπεδα των ορμονών, οδηγώντας σε δυσκολία σύλληψης.
 
Απώλεια ισορροπίας: Ο όγκος που αναπτύσσεται κοντά στο σημείο του εγκεφάλου, που ελέγχει την κίνηση, ευθύνεται για δυσκολία στο περπάτημα και ανισορροπία.