Κορτιζόλη: 8 τρόποι μείωσης της ορμόνης του στρες

26 Σεπ. 2019 - 12:02 | Υγεία
Κορτιζόλη: 8 τρόποι μείωσης της ορμόνης του στρες

Η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής σωματικής ή συναισθηματικής κρίσης. 

Αυτό, σύμφωνα με το onmed.gr, σας βοηθά να αξιοποιήσετε τα ενεργειακά σας αποθέματα και αυξάνει την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις. 

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το υπερβολικό άγχος αναγκάζει αυτόν τον μηχανισμό επιβίωσης να λειτουργεί μόνιμα σε υψηλή ταχύτητα, υπονομεύοντας τις καλές προθέσεις της ορμόνης. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ανωμαλίες του σακχάρου στο αίμα και αύξηση του λίπους στην κοιλιά. 

Δείτε οκτώ τρόπους διαχείρισης του στρες και μείωσης της κορτιζόλης σχεδόν στο μισό. 

Διαλογισμός: Μελέτη έδειξε ότι όσοι κάνουν γιόγκα ή υιοθετούν άλλες μεθόδους διαλογισμού, μπορούν να μειώσουν σε διάστημα έξι εβδομάδων την κορτιζόλη και την αρτηριακή πίεση. Άλλη μελέτη έδειξε ότι όσοι έκαναν διαλογισμό καθημερινά επί τέσσερις μήνες, μείωσαν τα επίπεδα κορτιζόλης κατά 20% 

Μουσική: Έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες. Ιάπωνες γιατροί έβαλαν μουσική στο δωμάτιο όπου ασθενείς υποβάλλονταν σε κολονοσκόπηση και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης ανέβηκαν κατά 66% λιγότερο συγκριτικά με ασθενείς που υποβλήθηκαν στην ίδια εξέταση σε ένα ήσυχο δωμάτιο. 

Ύπνος: Η διαφορά ανάμεσα σε έναν εξάωρο και έναν οκτάωρο ύπνο είναι 50% περισσότερη κορτιζόλη στο αίμα. Σε ομάδα πιλότων που κοιμήθηκαν λιγότερο από έξι ώρες επί επτά νύχτες ενώ ήταν σε υπηρεσία, διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης. Ο επαρκής ύπνος επιτρέπει στο σώμα να ανακάμψει από το στρες της ημέρας. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά ένα βράδυ, μπορούν να μειώσουν την κορτιζόλη αν πάρουν έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας. 

Μαύρο τσάι: Εθελοντές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που ανέλαβαν ένα καθήκον που τους προκαλούσε άγχος και έπιναν μαύρο τσάι, μείωσαν τα επίπεδα κορτιζόλης κατά 47% μετά την ολοκλήρωση της υποχρέωσης. Σε όσους δεν έπιναν μαύρο τσάι, παρατηρήθηκε πτώση κατά μόλις 27%. Η ηρεμιστική δράση του τσαγιού οφείλεται στις πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχει 

Έξοδος με φίλους: Αρκεί η παρέα με φίλους για να ξεφύγει το μυαλό σας από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να μειωθεί το ορμονικό στρες. Μελέτη του Πανεπιστημίου Loma Linda έδειξε ότι το γέλιο μειώνει την κορτιζόλη κατά 39%. 

 Μασάζ: Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι έδειξε ότι οι τακτικές συνεδρίες μασάζ για κάποιες εβδομάδες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης κατά σχεδόν 35%. Εκτός από μείωση της κορτιζόλης, το μασάζ προκαλεί έκκριση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, ορμονών που φτιάχνουν τη διάθεση. 

Πνευματική αναζήτηση: Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισισιπή έδειξε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε κάποια θρησκεία είναι λιγότερο πιεσμένοι από την καθημερινότητα και έχουν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες. Εάν η θρησκεία δεν σας αφορά, αναπτύξτε την πνευματική σας πλευρά μέσω μιας βόλτας στη φύση ή κάποιας εθελοντικής δράσης φιλανθρωπίας. 

Μασήστε τσίχλα: Βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι η τσίχλα εξουδετερώνει την ένταση. Ο λόγος είναι ότι μειώνει την κορτιζόλη κατά 12%, προκαλώντας αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και της δραστηριότητας σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη χαλάρωση.