Επικαιρότητα:

Καρκίνος του μαστού: Το φαγητό που μειώνει τον κίνδυνο

27 Σεπ. 2019 - 04:15 | Υγεία
Καρκίνος του μαστού: Το φαγητό που μειώνει τον κίνδυνο

Η συνδυαστική κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών με την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση των ποσοστών της νόσου στο Πουέρτο Ρίκο.

Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη πληθυσμιακή έρευνα που πραγματοποιείται, προκειμένου να εξεταστεί η εξέλιξη της νόσου και κατανάλωσης κρεμμυδιού και σκόρδου.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Gauri Desai και η ομάδα της συγκέντρωσαν περισσότερες από 600 γυναίκες που ήταν εγγεγραμμένες σε περιπτωσιολογική μελέτη για τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές μελέτησαν την πορεία της υγείας τους, από το 2008 έως το 2014 για να δουν πώς θα εξελιχθεί ο καρκίνος με βάση την κατανάλωση σοφρίτο, ενός παραδοσιακού φαγητού του Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει βασικά συστατικά το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nutriend Cancer", έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο από μία φορά την ημέρα σοφρίτο είχαν 67% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που δεν κατανάλωναν το συγκεκριμένο φαγητό.

Σύμφωνα με την Desai το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η συνδιαστική πρόσληψη κρεμμυδιού και σκόρδου σε ένα πιάτο, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. 

Αυτό οφείλεται στις ενώσεις που περιέχουν. Συγκεκριμένα το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι πλούσια σε αρωματικές και οργανοσουλφουρικές ενώσεις (S -allylcysteine, diallyl sulfide, diallyl disulfide), οι οποίες έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

 

Πηγή: Daily Mail