Επικαιρότητα:

Άνοια: Η καθημερινή συνήθεια που «τρώει» το μυαλό

04 Οκτ. 2019 - 06:49 | Υγεία
Άνοια: Η καθημερινή συνήθεια που «τρώει» το μυαλό

Την ηλικία που η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας καθορίζουν οι επιστήμονες μέσα από νέα έρευνά τους

Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ στη μέση ηλικία συνδέεται με κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA.

«Υπάρχει μια αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας, ωστόσο είναι δύσκολο να καθορίσουμε αν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει κάποια συνέπεια στην εγκεφαλική υγεία, όταν συγκρίνεται με την ολοκληρωτική αποχή από το αλκοόλ», αναφέρει η Δρ. Sara Imarisio, διευθύντρια έρευνας στο Ίδρυμα Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ της Βρετανίας.

«Κάποιοι άνθρωποι που δεν πίνουν πλέον μπορεί να έχουν ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, πράγμα που καθιστά δύσκολη την εύρεση δεσμών μεταξύ της συνήθειας κατανάλωσης αλκοόλ και της υγείας. Για το λόγο αυτό, εμείς εξετάσαμε μόνο την κατανάλωση αλκοόλ σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς να γνωρίζουμε τις συνήθειες των συμμετεχόντων τα προηγούμενα χρόνια, Η έρευνά μας, λοιπόν, υποδεικνύει ότι ο τρόπος ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να επιφέρει τις σημαντικότερες συνέπειες στο μελλοντικό μας κίνδυνο για άνοια», προσθέτει η ειδικός.

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που αφορούν στην υγεία έτσι ώστε να μας κάνουν να προσέχουμε τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν λιγότερες από 14 μερίδες των 10 ml αλκοόλ την εβδομάδα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η άνοια προκαλείται από κάποιες αλλαγές που επηρεάζουν τη δομή και την υγεία του εγκεφάλου, υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Τα περισσότερα στοιχεία μέχρι στιγμής υποστηρίζουν ότι, εκτός από την κατανάλωση αλκοόλ στα πλαίσια των συνιστώμενων οδηγιών, προτείνεται η φυσική και πνευματική δραστηριότητα, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή κατάσταση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε.