Σιωπηλό έμφραγμα, στις γυναίκες: Ποια είναι τα συμπτώματα;

06 Νοε 2019 - 14:17 | Υγεία
Σιωπηλό έμφραγμα, στις γυναίκες: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πολλές γυναίκες παθαίνουν έμφραγμα χωρίς να το συνειδητοποιούν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και παραβλέπονται ως κάτι ασήμαντο.

Ένα «σιωπηλό» έμφραγμα όπως λέγεται, συνήθως χτυπά σε περιόδους έντονου στρες και άγχους και μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις το έμφραγμα εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια, κ.λπ. Το “αθόρυβο” έμφραγμα εκδηλώνεται με πιο ήπια συμπτώματα όπως η δυσπεψία, με συμπτώματα γρίπης ή με δυσφορία που θυμίζει το “τράβηγμα” στο στήθος ή στη μέση».  «Είναι σημαντικό τα συμπτώματα αυτά να αξιολογηθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός ουλώδους ιστού ή άλλη βλάβη στην καρδιά» συμπληρώνει.

Η μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες είναι μία ακόμη καρδιολογική επιπλοκή που αφορά τις γυναίκες. Συμβαίνει όταν το άτομο αντιμετωπίζει για μια δεδομένη χρονική περίοδο πολύ έντονο στρες και λίγο αργότερα συμβαίνει κάποιο τραυματικό γεγονός, όπως ένας θάνατος αγαπημένου προσώπου, ένα τροχαίο ή απώλεια σημαντικού χρηματικού ποσού.  «Εάν δεν δοθεί η δέουσα σημασία, μπορεί το πρόβλημα να αποβεί μοιραίο».

«Η μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες χαρακτηρίζεται από αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας, του βασικού θαλάμου τροφοδότησης της καρδιάς. Είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης ορμονών που προκαλούν σοκ στην καρδιά, οδηγώντας σε μεταβολές στους μυς της καρδιάς οι οποίες εν συνεχεία ακολουθούνται από δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας. Από την πάθηση πλήττονται κυρίως γυναίκες λίγο πριν τα εξήντα και μέχρι τα μισά της έβδομης δεκαετίας της ζωής τους».

Τυπικά συμπτώματα της μυοκαρδιοπάθειας είναι ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια λόγω έντονου στρες – συναισθηματικού ή σωματικής καταπόνησης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, πρέπει όμως πρώτα να έχει γίνει ηχοκαρδιογράφημα ώστε να εντοπιστεί το πρόβλημα.

Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές στις γυναίκες συνήθως δεν αναγνωρίζονται τόσο εύκολα όσο στους άνδρες. Ήπια συμπτώματα επιπλοκής που εκδηλώνουν συχνά οι γυναίκες είναι τα εξής:

– Αδυναμία, άγχος, δύσπνοια

– Δυσφορία, αίσθημα πίεσης, βάρος ή πόνος στο στήθος, στο χέρι, κάτω από το στέρνο ή στη μέση

– Εφίδρωση, ναυτία, τάση προς έμετο, ζαλάδα

– Αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, δυσπεψία, σφίξιμο στον λαιμό

– Ταχυπαλμία ή αρρυθμία

Οι  γυναίκες να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το στρες, όπως το περπάτημα, η γιόγκα και ο διαλογισμός.

Αποδείχθηκε ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται διαφορετικά στις γυναίκες. Αυτά τα σημάδια κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για να κρατήσει την καρδιακή προσβολή όσο το δυνατόν πιο μακριά από την ίδια.

Πόνος στη πλάτη, λαιμό, σαγόνι και χέρια

Αυτά τα σημάδια μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, καθώς η καρδιακή προσβολή σχετίζεται κυρίως με πόνο στο στήθος ή στον αριστερό βραχίονα, αλλά όχι στον αυχένα ή τη γνάθο. Ο πόνος μπορεί να είναι προοδευτικός, οξύς ή ξαφνικός. Μπορεί ακόμη και να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό αμέσως μόλις παρατηρήσετε τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα.

Έντονος στομαχικός πόνος, ναυτία

Ορισμένα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής, μπορεί να συγχέονται με σημάδια δηλητηρίασης, γρίπης ή σοβαρής καούρας. Μερικές φορές οι γυναίκες αισθάνονται πίεση στην κοιλιακή περιοχή, η οποία στις περιγραφές τους συνήθως συγκρίνεται με «έναν ελέφαντα που κάθεται στο στομάχι».

Κρύος ιδρώτας

Ο κρύος ιδρώτας είναι ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα μεταξύ των γυναικών. Μπορεί να συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το άγχος. Ωστόσο, εάν δεν είχατε παρόμοια συμπτώματα παλαιότερα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Ζαλάδα ή αίσθηση άσθματος

Τα προβλήματα αναπνοής χωρίς προφανή λόγο είναι τα κλασικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής, ειδικά αν συμβαίνει σε συνδυασμό με ένα άλλο σύμπτωμα. Οι γυναίκες που επέζησαν, δήλωσαν πως αισθάνονταν ότι είχαν τρέξει μαραθώνιο, αν και δεν έκαναν ούτε κίνηση.

Έντονη κούραση

Αν και μετά από ανάπαυση αισθάνεστε υπερβολική κόπωση και δεν μπορείτε να εκτελέσετε ούτε απλές ενέργειες (για παράδειγμα το να πάτε στο μπάνιο), αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι και ένας λόγος για να δώσετε προσοχή στην κατάσταση του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Πίεση και πόνος στο στήθος

Πόνος στο στήθος, δυσφορία, καούρα, αίσθημα πίεσης στο στήθος – όλα αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται ανεξάρτητα από το φύλο σας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν πόνο όχι στην αριστερή πλευρά του στήθους, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Εάν ο πόνος ή η πίεση δεν εξαφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Σημείωση: Αυτά τα σημάδια δεν αποτελούν εγγύηση για πρόωρη διάγνωση καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους, καθώς και η συχνή εμφάνιση των ίδιων συμπτωμάτων, είναι ήδη επαρκής λόγος για να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας. Η έγκαιρη ιατρική φροντίδα μπορεί να σώσει ζωές. 

 

medlabgr