Επικαιρότητα:

Ποιο χαρακτηριστικό του συντρόφου σας λειτουργεί ως ασπίδα κατά της άνοιας

14 Φεβ. 2020 - 17:54 | Υγεία
Ποιο χαρακτηριστικό του συντρόφου σας λειτουργεί ως ασπίδα κατά της άνοιας

Οι άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους με ένα σύντροφο που αντιμετωπίζει τα ζητήματα της καθημερινότητας με αισιοδοξία, είναι πιο υγιείς και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, άνοια και γνωστική εξασθένιση.

Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και του Χάρβαρντ, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.000 ζευγάρια, τα οποία παρακολούθησαν για τουλάχιστον οκτώ χρόνια.

Οι άνθρωποι των οποίων το ταίρι ήταν πιο αισιόδοξο, ζούσαν καλύτερα, γεγονός που οφείλεται ενδεχομένως στο ότι το περιβάλλον τους ήταν πιο υγιές και λιγότερο αγχωτικό.

Ειδικότερα, πιστεύουν ότι ένας αισιόδοξος σύντροφος επιδρά θετικά, καθώς μπορεί να βοηθήσει το ταίρι του να ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ενθαρρύνοντάς τον να «ξεκολλήσει» από τον καναπέ για να κάνουν μαζί γυμναστική ή να ακολουθήσει μια πιο θρεπτική διατροφή.

«Περνάμε πολύ χρόνο παρέα με τους συντρόφους μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. William Chopik, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Είναι πολύ πιθανό να μας ενθαρρύνουν να κάνουμε γυμναστική, να επιλέγουμε πιο υγιεινές τροφές ή ακόμα και να μας θυμίζουν να παίρνουμε τα φάρμακά μας. Όταν ο σύντροφός μας είναι υγιής και αισιόδοξος, μπορεί να μεταφραστεί σε παρόμοια αποτελέσματα και στην δική μας ζωή» συμπληρώνει.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν τα ζευγάρια θυμούνται κοινές εμπειρίες, ανακαλούν περισσότερες λεπτομέρειες, κάτι που ωφελεί τη μνήμη.

«Βρήκαμε ότι οι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ, σχετίζονται με τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η σωματική άσκηση είναι παράγοντες που επηρεάζουν, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι ψυχολογικοί δείκτες. Τα άτομα που έχουν αισιόδοξους συντρόφους είχαν τις καλύτερες βαθμολογίες στις μετρήσεις μας» δήλωσε ο Δρ. William Chopik.

Αν και γνωστική εξασθένιση λόγω της αύξησης της ηλικίας παρατηρήθηκε τόσο στα αισιόδοξα όσο και στα πιο απαισιόδοξα ζευγάρια, στους απαισιόδοξους ανθρώπους ήταν πολύ πιο έντονη, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι μικρές καθημερινές «δόσεις» αισιοδοξίας είναι το απαραίτητο συστατικό για μια υγιή και χαρούμενη ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality.