Επικαιρότητα:

Προσοχή: Αυτή η πάθηση τον δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

17 Φεβ. 2020 - 14:32 | Υγεία
Προσοχή: Αυτή η πάθηση τον δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Η περιοδοντίτιδα σχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω αρτηριοσκλήρυνσης μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου καθώς και καθώς και σοβαρής απόφραξης αρτηριών που δεν είχαν οδηγήσει σε σχετικά συμπτώματα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Σύμφωνα με δύο μελέτες, η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου παράλληλα με την εξάλειψη άλλων παραγόντων υπεύθυνων για την πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων, θα μπορούσε να μειώσει τη συσσώρευση της πλάκας στις αρτηρίες και τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, τα οποία δύνανται να οδηγήσουν σε ένα νέο ή επαναλαμβανόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, οι δύο έρευνες δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της απόφραξης των αρτηριών ή τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τις μαλακές και σκληρές δομές που υποστηρίζουν τα δόντια και σχετίζεται με τη φλεγμονή. Καθώς η φλεγμονή φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης, εξετάσαμε εάν η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με την απόφραξη αγγείων του εγκεφάλου και τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από την αθηροσκλήρωση των αγγείων αυτών», δήλωσε ο Souvik Sen, MD, MS, MPH, συγγραφέας και των δύο μελετών, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας και εγκεφαλικού επεισοδίου με απόφραξη μεγάλης αρτηρίας

Οι ερευνητές μελέτησαν 265 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 64 έτη και το 56% εξ αυτών άνδρες, οι οποίοι υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά το διάστημα 2015 έως 2017, εξετάζοντας εάν η περιοδοντική νόσος σχετίστηκε με συγκεκριμένους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι:

Τα εγκεφαλικά επεισόδια από απόφραξη μεγάλων αρτηριών λόγω ενδοκράνιας αθηροσκλήρωσης ήταν δύο φορές συνηθέστερα σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα.

Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα ήταν τρεις φορές πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σχετιζόμενο με τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει την όραση, το συντονισμό και άλλες ζωτικές λειτουργίες του σώματος.

Η περιοδοντίτιδα ήταν πιο συνηθισμένη σε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο από απόφραξη σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, σε σύγκριση με όσους είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω απόφραξης αγγείων στο εξωκράνιο εγκεφαλικό τμήμα.

Ο ρόλος της περιοδοντικής νόσου στην ενδοκράνια αθηροσκλήρωση

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο απεικονίσεις μαγνητικού συντονισμού για τον υπολογισμό των αποφράξεων στις αρτηρίες του εγκεφάλου σε 1.145 άτομα που δεν είχαν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 76 έτη και το 45% του δείγματος αποτελούσαν άνδρες, ενώ υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την εκτίμηση της σοβαρότητας της περιοδοντίτιδας.