Η απώλεια όσφρησης νέο σύμπτωμα του κορονοϊού

Η απώλεια όσφρησης νέο σύμπτωμα του κορονοϊού
 
 
Η απώλεια όσφρησης ή αλλιώς η ανοσμία μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες να είναι ένα πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, έπειτα από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό αρκετοί εξ αυτών εμφάνισαν ανοσμία.

Όπως ανέφερε η Βρετανική Εταιρία Ωτορινολαρυγγολογίας η απουσία όσφρησης παρατηρήθηκε σε ασυμπτωματικούς ασθενείς στη Νότια Κορέα, στην Κίνα, στην Ιταλία, στη Βρετανία και στη Γαλλία, όπου οι αναφορές για την ανοσμία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

Η ανοσμία, όπως εξηγεί ο χειρουργός Μηνάς Αρτόπουλος, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

« Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο η ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρίας Ωτορινολαρυγγολογίας μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

Να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό του,
Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες, αν και ο ΕΟΔΥ επίσημα δεν έχει δώσει κάποια οδηγία (έως να επισημοποιηθεί),
Να μη πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19) ,
Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)