Επικαιρότητα:

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν νιώσετε προβλήματα στην πέψη – Κίνδυνος δυσμενούς εξέλιξης έδειξε νέα έρευνα

25 Μαρ. 2020 - 14:18 | Υγεία
Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν νιώσετε προβλήματα στην πέψη – Κίνδυνος δυσμενούς εξέλιξης έδειξε νέα έρευνα

Καθώς όλος ο πλανήτης πασχίζει για να βρει τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του νέου κοροναϊού, οι ερευνητές συνεχίζουν με αλλεπάλληλες μελέτες να συμβάλλουν στην κατανόηση της νόσου COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2.

Τα ακριβή συμπτώματα, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, είναι ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ιογενείς λοιμώξεις, οι λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Αλλά ποια συμπτώματα είναι τα πιο συνηθισμένα και ποια άλλα είναι πιθανό να επηρεάσουν σημαντικό αριθμό ανθρώπων, ακόμα και αν δεν είναι τόσο κοινά;

Κορονοϊός: Τα βασικά συμπτώματα και η σύνδεση με το πεπτικό σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τρία από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή.

Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς με νόσο COVID-19 έχουν αναφέρει πολλά άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων προβλημάτων στο πεπτικό τους σύστημα.

Αν και ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα πεπτικά συμπτώματα δεν είναι αρκετά κοινά, μια νέα μελέτη από την ομάδα εμπειρογνωμόνων ιατρικής θεραπείας στην πόλη-κοιτίδα του νέους κορονοϊού, την Wuhan της Κίνας, δείχνει ότι τα προβλήματα στην πέψη μπορεί να είναι πιο διαδεδομένα από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Κορονοϊός: Με συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα το 48,5% των ασθενών!

Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων που έκανε τη νέα μελέτη (που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The American Journal of Gastroenterology και μπορείτε αν την δείτε στο τέλος του κειμένου) ανέλυσαν δεδομένα από 204 ασθενείς που έλαβαν ιατρική περίθαλψη για τη νόσο COVID-19 μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου 2020. Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία 54,9 ετών και επρόκειτο για 107 άνδρες και 97 γυναίκες.

Όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο, οι 99 από τους 204 αυτούς ασθενείς (δηλαδή το 48,5%) βίωνε συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα.

Τα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος στην ομάδα της μελέτης ήταν:

έλλειψη όρεξης (σε 83 ασθενείς)

διάρροια (σε 29 ασθενείς)

έμετος (σε 8 ασθενείς) και

κοιλιακό άλγος (σε 4 ασθενείς)

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν επίσης ότι:

7 από τους ασθενείς με COVID-19 δεν είχαν αναπνευστικά συμπτώματα αλλά είχαν πεπτικά συμπτώματα

τα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος στην ευρύτερη ομάδα επιδεινώθηκαν όσο εξελισσόταν η νόσος COVID-19 στον οργανισμό τους, αναφέρουν οι ερευνητές

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι οι ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι ΔΕΝ εκδηλώνουν συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα, είναι πιο πιθανό να αναρρώσουν και να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο (ποσοστό 60%) σε σύγκριση με τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα (ποσοστό 34,3%).

Δεδομένων αυτών των ευρημάτων, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι "ο δείκτης υποψίας για σοβαρή εξέλιξη της νόσου COVID-19 ίσως χρειαστεί να αυξηθεί νωρίτερα σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα, αντί να περιμένουν οι γιατροί να εμφανιστούν αναπνευστικά συμπτώματα".

Η έρευνα που δείχνει ότι ο κορονοϊός προκαλεί και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα:

 

Πηγές: https://www.medicalnewstoday.com, https://www.everydayhealth.com