Ο κορονοϊός ίσως υπήρχε για χρόνια στον οργανισμό των ανθρώπων – Τι έδειξε έρευνα!

31 Μαρ. 2020 - 14:20 | Υγεία
Ο κορονοϊός ίσως υπήρχε για χρόνια στον οργανισμό των ανθρώπων – Τι έδειξε έρευνα!

Καθώς η πανδημία της νόσου COVID-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός, έχει εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο, προκαλώντας καραντίνα, πνευμονία και φόβο, οι επιστήμονες αγωνίζονται για να προσδιορίσουν από πού προέρχεται ο ιός SARS-CoV-2

Ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε μια νέα έρευνα, η οποία βάζει οριστικό και αμετάκλητο τέλος σε κάθε θεωρία συνωμοσίας ότι ο κορονοϊός είναι ένα κατασκεύασμα εργαστηρίου.

Η μελέτη επισημαίνει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πιθανότητες όσον αφορά την προέλευση του νέου κορονοϊού. Ένα από τα σενάρια περιγράφει ότι ο κορονοϊός μπορεί να κυκλοφορούσε σε αδρανή κατάσταση στον ανθρώπινο οργανισμό για αρκετό διάστημα προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Κορονοϊός: Ο “πρόγονος” του SARS-CoV-2 και η μετεξέλιξή του

"Είναι πιθανό ότι ένας πρόγονος του ιού SARS-CoV-2 να μεταπήδησε και να προσαρμόστηκε στον άνθρωπο, αποκτώντας νέα γονιδιωματικά χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια κάποιας μη ανιχνευμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο", υποστηρίζουν οι συγγραφείς επιστήμονες της έρευνας, που προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

"Μόλις μεταδοθεί ο ιός, αυτές οι προσαρμογές που έχει υποστεί, θα επιτρέψουν στην πανδημία να εξαπλωθεί και να παράγει ένα αρκετά μεγάλο σύνολο κρουσμάτων", αναφέρουν χαρακτηριστικά

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονιδιωματικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα για τον ιό SARS-CoV-2 και για άλλους παρόμοιους κορονοϊούς, δείχνοντας ότι τα τμήματα του τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) των πρωτεϊνικών ακίδων στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 είναι τόσο πολύ αποτελεσματικά στη σύνδεσή τους με τα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε η μοναδική εξήγηση είναι να έχουν προκληθεί με φυσική εξέλιξη.

"Με τη σύγκριση των διαθέσιμων δεδομένων αλληλουχίας γονιδιώματος για γνωστά στελέχη κορονοϊών, μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 προέρχεται από φυσικές διεργασίες", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο ανοσολόγος Kristian Andersen.

"Δύο χαρακτηριστικά του ιού, οι μεταλλάξεις στο τμήμα RBD των πρωτεϊνικών ακίδων και η ξεχωριστή ραχοκοκαλιά του, αποκλείουν τον εργαστηριακό χειρισμό ως πιθανή προέλευση του SARS-CoV-2", πρόσθεσε.

Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για το πώς εξελίχθηκε σε πανδημία

Από την στιγμή που αποκλείστηκε κάθε ενδεχόμενο να αποτελεί ο κορονοϊός προϊόν εργαστηρίου, η επιστημονική ομάδα διερεύνησε δύο ρεαλιστικά σενάρια. Πρώτον, ότι η φυσική επιλογή έγινε σε ζώο ξενιστή προτού μεταδοθεί ο ιός στους ανθρώπους. Η ομάδα εξηγεί ότι αν και δείγματα κορονοϊών σε νυχτερίδες και παγκολίνους έχουν δείξει παρόμοια γονιδιώματα, κανένα από αυτά δεν ταιριάζει απόλυτα ακόμα.

"Αν και δεν έχει εντοπιστεί κανένας ζωικός κορονοϊός που να είναι αρκετά παρόμοιος με τον άμεσο προγονικό παράγοντα του SARS-CoV-2, η ποικιλομορφία των κορονοϊών σε νυχτερίδες και άλλα είδη υποχωρεί μαζικά", γράφουν οι ερευνητές.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι αυτή η φυσική επιλογή έγινε εντός του ανθρώπινου οργανισμού, αφότου ο ιός μεταδόθηκε σε αβλαβή μορφή από ένα ζώο-ξενιστή.

"Το δεύτερο σενάριο είναι ότι ο νέος κορονοϊός μεταπήδησε πριν χρόνια από ζώα σε ανθρώπους, προτού να καταστεί ικανός να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια", εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Francis Collins.

"Στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα των σταδιακών εξελικτικών αλλαγών με την πάροδο των ετών, ή ίσως και δεκαετιών, ο ιός τελικά απέκτησε την ικανότητα να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και να προκαλεί σοβαρή και συχνά απειλητική για τη ζωή ασθένεια”, λέει ο ίδιος.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο από τα δύο σενάρια είναι σωστό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότερες αποδείξεις με την πρόοδο των ερευνών θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα προς το ένα ή άλλο σενάριο. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν αυτές οι έρευνες.

Εν τω μεταξύ, εσείς να πλένετε καλά και τακτικά τα χέρια σας, να μένετε στο σπίτι και βοηθάτε όσο είναι εφικτό εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

 

Πηγή: https://www.sciencealert.com

Τσάντες, Ρούχα, Αξεσουάρ, Gino Perardi