Επικαιρότητα:

Μεταδίδεται ο κορονοϊός από τον αέρα; Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα

04 Απρ. 2020 - 07:43 | Υγεία
Μεταδίδεται ο κορονοϊός από τον αέρα; Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα

Ο λοιμωξιολόγος και επιμελητής Παθολογικής στο Αττικόν, Δρόσος Καραγεωργόπουλος απαντά σε δύο «καυτά» ερωτήματα

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω της ομιλίας ή της ανάσας και όχι μόνο με το φτέρνισμα ή τον βήχα, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ αμερικανικού δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι γιατρός της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών λέει ότι σύμφωνα με μελέτες ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από τον αέρα μέσω της ανάσας. 

Ο καθηγητής Χάρβεϊ Φράινμπεργκ που υπογράφει τη μελέτη εκτιμά γιατί ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός. «Είναι πολύ πιθανό ότι σωματίδια στον αέρα, όπως και τα σταγονίδια μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε και σε αυτή τη χρονική στιγμή πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πολύ προσεκτικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας στο OPEN TV και τη Νίκη Λυμπεράκη ο λοιμωξιολόγος και επιμελητής Παθολογικής στο «Αττικόν», Δρόσος Καραγεωργόπουλος, υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης του ιού πρέπει να αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό. «Ξέρουμε ότι με κάποιους χειρισμούς που γίνονται μέσα στα νοσοκομεία ο ιός μπορεί να μεταδίδεται μέσω του αέρα αλλά είναι πολύ συγκεκριμένοι χειρισμοί και δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί στην καθημερινότητα. Οι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα είναι ο ιός της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί και ο κάθε άνθρωπος μολύνει άλλους δέκα ή παραπάνω. Αυτός ο ιός ξέρουμε επιδημιολογικά ότι ο καθένας μπορεί να μολύνει μέχρι τρεις. Αρα αυτός δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης και αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία». 

Μάλιστα, ο κ. Καραγεωργόπουλος φέρνει ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας. Οπως λέει χαρακτηριστικά εκεί οι νοσηλευτές φορούν απλή χειρουργική μάσκα και επομένως αν ήταν αυτός ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα είχαν νοσήσει όλοι.