Προκλιμακτήριος: 8 συμπτώματα για να καταλάβετε ότι μπαίνετε στην εμμηνόπαυση

10 Απρ. 2020 - 16:38 | Υγεία
Προκλιμακτήριος: 8 συμπτώματα για να καταλάβετε ότι μπαίνετε στην εμμηνόπαυση

Η προκλιμακτήριος είναι η περίοδος πριν την κλιμακτήριο, ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή μίας γυναίκας, όπου εκτός από την ηλικία, η οποία σε γενικές γραμμές οριοθετεί τη νέα αυτή περίοδο, υπάρχει μία σειρά συμπτωμάτων, η οποία προειδοποιεί για τα νέα «δεδομένα» που βρίσκονται στο κατώφλι.

Υπάρχει μία κατηγορία γυναικών που δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, υπάρχει όμως και η κατηγορία εκείνη που έχει συμπτώματα έντονα ενοχλητικά και καλό θα είναι οι γυναίκες αυτές ν’ απευθύνονται στο γυναικολόγο τους.

Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου εκδηλώνονται σταδιακά και προμηνύουν την αρχή της εμμηνόπαυσης, μίας περιόδου που ονομάζεται και προκλιμακτήριος.

Προκλιμακτήριος: Αλλαγή στην περίοδο

Τα 2-3 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, υπάρχουν αλλαγές στη συχνότητα και τη διάρκεια της περιόδου τους, οι οποίες αποτελούν τις περισσότερες φορές ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

Εφίδρωση – εξάψεις

Οι περισσότερες γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, ιδρώνουν τη νύχτα και έχουν εξάψεις, οι οποίες μπορεί να ξεκινούν από το στήθος και να φτάνουν μέχρι το λαιμό και το πρόσωπο.

Προκλιμακτήριος: Ξηρός ή ερεθισμένος κόλπος

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων, ο κόλπος μπορεί να στενέψει, να γίνει ξηρότερος, να παρουσιάσει φαγούρα και να είναι πιο επιρρεπής σε μολύνσεις.

Ίλιγγοι και ταχυπαλμίες

Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι και οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

Προκλιμακτήριος: Προβλήματα στην ούρηση

Η οιστρογονοπενία μπορεί να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και ακράτεια.

Κατάθλιψη – κυκλοθυμία

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επηρεάζονται ψυχολογικά σε μεγάλο βαθμό από την κλιμακτήριο, εμφανίζοντας συμπτώματα κατάθλιψης και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή τους. Αυτό σχετίζεται εν μέρει με την οιστρογονοπενία.

Προκλιμακτήριος: Απώλεια διάθεσης για σ2ξ

Οι ορμονικές αλλαγές μειώνουν το ενδιαφέρον της γυναίκας για σεξ, κατάσταση που επιτείνεται λόγω και των αλλαγών στον κόλπο της.

 

ΠΗΓΗ: www.enimerotiko.gr