Κορονοϊός - Θηλασμός: Πολύτιμο το μητρικό γάλα για την θωράκιση του νεογέννητου

20 Μαίου 2020 - 13:42 | Υγεία
Κορονοϊός - Θηλασμός: Πολύτιμο το μητρικό γάλα για την θωράκιση του νεογέννητου

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι γνωστά, αλλά τώρα με τον κορωνοϊό, είναι ακόμα πιο σημαντική η ιδιότητα του μητρικού γάλακτος να βοηθά τον οργανισμό του νεογέννητου να πολεμήσει τις λοιμώξεις. Ο θηλασμός ενισχύει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, καθώς τα αντισώματα της μητέρας, περνούν στο μωρό.

Πρόσφατα η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, Diane Lynn Spatz, ειδική σε θέματα που αφορούν τον θηλασμό, ανέφερε στην επιστημονική επιθεώρηση Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing, ότι αν και δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι οι γυναίκες που πάσχουν από COVID-19 δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό μέσω του θηλασμού, τα περιορισμένα στοιχεία που υπάρχουν έδειξαν πως δεν έχει βρεθεί ούτε μία φορά ο κορωνοϊός στο μητρικό γάλα.

Η καθηγήτρια Diane Lynn Spatz τονίζει ότι το μητρικό γάλα πρέπει να θεωρείται ως ιατρική παρέμβαση που σώζει ζωές μωρών.

Ακόμα και στις περιπτώσεις γυναικών που έφεραν στον κόσμο το μωρό τους ενώ ήταν θετικές στον κορωνοϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να θηλάζει η λεχώνα το νεογέννητο. Εάν είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, συνιστάται να μην χωρίζεται από το νεογέννητο, ενώ σύμφωνα με τις συστάσεις πρέπει να την ενθαρρύνουν να θηλάσει το μωράκι, αφού έχει πλύνει σωστά τα χέρια και το στήθος της και φορά μάσκα και γάντια κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Όταν η μητέρα που είναι θετική στον κορωνοϊό είναι πιο βαριά άρρωστη, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. πρέπει να χρησιμοποιεί αντλία θηλασμού, ώστε να μην χάσει το μωράκι τα οφέλη του μητρικού γάλακτος, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ότι το μωρό παίρνει τα αντισώματα για τις λοιμώξεις που είχε η μητέρα.