Επικαιρότητα:

Tα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στη γνωστική λειτουργία και στη μνήμη

05 Ιουλ. 2020 - 13:03 | Υγεία
Tα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στη γνωστική λειτουργία και στη μνήμη

 Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή ένα με δύο ποτήρια την ημέρα, μπορεί στην πραγματικότητα να διατηρεί τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open χρησιμοποίησε δεδομένα από μια άλλη, εν εξελίξει κυβερνητική έρευνα υγείας της Αμερικής, στην οποία περιλαμβάνονταν σχεδόν 20.000 άνθρωποι που παρακολουθήθηκαν για ένα μέσο διάστημα εννέα ετών (1996-2008), κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μέση ηλικία τα 62 έτη και το 60% ήταν γυναίκες. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι το όφελος του εγκεφάλου από την κατανάλωση αλκοόλ αφορά κυρίως τους λευκούς ανθρώπους, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται σαφής ο λόγος αυτού του διαχωρισμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας της οποίας ηγήθηκε ο Changwei Li, επιδημιολόγος από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Georgia, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με σταθερά υψηλή πορεία γνωστικής λειτουργίας και χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένισης, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ αλκοόλ. Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ευθυνόταν άμεσα για τη διατήρηση της σκέψης και της μνήμης, παρά μόνο ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός.

Ο βαθμός κατανάλωσης που στη μελέτη ορίστηκε ως «χαμηλή προς μέτρια» ήταν λιγότερα από οκτώ ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και λιγότερα από 15 για τους άνδρες. Η συχνότερη από αυτό κατανάλωση θα εξασθενίσει τα όποια οφέλη του αλκοόλ για τον εγκέφαλο και μπορεί ακόμα και να εξελιχθεί σε γνωστική βλάβη, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Επίσης, παρόλο που τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη μετρούσαν γνωστικά χαρακτηριστικά όπως η μνήμη, η συνολική νοητική κατάσταση και η γνώση λεξιλογίου, δεν σχεδιάστηκαν για να υπολογίζουν αν το αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλους τύπους άνοιας.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το εύρημα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν βλάπτει την ικανότητα σκέψης και ότι ίσως να μπορεί να παράσχει και κάποιο όφελος «είναι καλά νέα για τους ανθρώπους που πίνουν αλκοόλ, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αλκοόλ έχει και μειονεκτήματα, όπως οι επιπτώσεις στην καρδιά», αναφέρει ο καθηγητής Jeremy Koppel, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη και προσθέτει:

«Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα οφέλη της πιθανώς ενισχυμένης γνωστικής απόδοσης στους ανθρώπους μέσης ηλικίας που καταναλώνουν αλκοόλ θα πρέπει να υπολογιστούν ενάντια στους κινδύνους υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου που ενέχει, μεταξύ άλλων, έκθεση αυτή».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματά τους βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδεόταν με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε άτομα 73 ετών και ότι η κατανάλωση που δεν υπερέβαινε το ένα ποτό την ημέρα φάνηκε να συνδέεται με επιβράδυνση στη γνωστική εξασθένιση των γυναικών ηλικίας περίπου 70 ετών.