Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων

07 Ιουλ. 2020 - 13:48 | Υγεία
Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στα σπίτια μας τώρα το καλοκαίρι, κάνουν τις τροφές να χαλάνε πολύ γρήγορα και η σωστή συντήρησή τους είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να αποφύγουμε την αλλοίωσή τους.

Μικρόβια όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια, ο σταφυλόκοκκος, το κλωστρίδιο, και πολλά άλλα, μπορεί να μας δημιουργήσουν ναυτία, εμετό, διάρροια ή και σοβαρή τροφική δηλητηρίαση που θα μας οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Ας δούμε κάποιες βασικές οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των τροφών:

Φροντίζουμε ώστε οι επιφάνειες της κουζίνας και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε να είναι καθαρά και δε χρησιμοποιούμε τα ίδια μαχαίρια ή επιφάνειες κοπής για διαφορετικά είδη τροφών, π.χ. ωμό κρέας και φρέσκα λαχανικά.

Πλένουμε πολύ καλά τα φρέσκα λαχανικά, ιδανικά με χλωριωμένο νερό, και απορρίπτουμε τα εξωτερικά φύλλα των φυλλωδών λαχανικών.

Κατά το μαγείρεμα, το τρόφιμα πρέπει να αποκτούν κατάλληλη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να αποστειρώνονται. Συγκεκριμένα, ως γενικός κανόνας ισχύει η θερμοκρασία των 70˚C για 2 λεπτά στο κέντρο των τροφίμων, ή 64˚C για 15 δευτερόλεπτα αν πρόκειται για κομμάτια χοιρινού ή μπιφτέκι.

Οι θερμοκρασίες στις οποίες αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί είναι από 5˚ ως 60˚C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, το μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να παραμείνει ως και 2 ώρες και μετά να μπει στο ψυγείο, ή να καταναλωθεί εντός 4 ωρών. Μετά τις 4 ώρες, πρέπει να απορρίπτεται.

Φαγητό που έχουμε βγάλει από το ψυγείο, πρέπει να αναθερμανθεί καλά, είτε σε εστία ή φούρνο είτε σε φούρνο μικροκυμάτων, και να καταναλωθεί άμεσα. Καθώς οι μικροοργανισμοί συνεχίζουν να ζουν και να αναπτύσσονται με αργό ρυθμό κατά την ψύξη, τα τρόφιμα πρέπει να αποκτήσουν θερμοκρασία 74˚C στο εσωτερικό τους για 15 δευτερόλεπτα, ώστε να σκοτωθούν όλα τα μικρόβια.

Δεν επαναθερμαίνουμε τα τρόφιμα πάνω από μία φορά, καθώς τα μικρόβια που μπορεί να επιβίωσαν από την πρώτη επαναθέρμανση, ή τα σπόριά τους, θα αναπτυχθούν και θα πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα.

Δεν τοποθετούμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο, γιατί αυτό θα αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία του ψυγείου. Αποφεύγουμε να αφήνουμε την πόρτα του ανοιχτή για πολλή ώρα, για τον ίδιο λόγο.

Στο ψυγείο τοποθετούμε το ωμό κρέας κάτω από μαγειρεμένο φαγητό, και αυτό κάτω από τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά για να αποφύγουμε τυχών επιμολύνσεις από τρεχούμενα υγρά.

Όταν ξεπαγώνουμε τρόφιμα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν μέσα στο ψυγείο ή κάτω από κρύο νερό(<21˚ C) και όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, καθώς έτσι η θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου θα είναι πολύ χαμηλότερη λόγω ατελούς απόψυξης και ενδέχεται να μη μαγειρευτεί σωστά.

Ποτέ δεν επαναψύχουμε κάποιο φαγητό που βγάλαμε από την κατάψυξη. Κάποιοι μικροοργανισμοί μπορεί να επιζήσουν στην κατάψυξη και όταν το τρόφιμο αποψυχθεί, θα πολλαπλασιαστού. Αν το ξαναβάλουμε στην κατάψυξη, στην επόμενη απόψυξη οι μικροοργανισμοί θα αυξηθούν εκθετικά.

Τέλος, φροντίζουμε να προμηθευόμαστε ποιοτικές πρώτες ύλες και να προσέχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, απορρίπτοντάς το αν αυτή έχει παρέλθει.