Επικαιρότητα:

Το παυσίπονο που ανακουφίζει χωρίς να πειράζει ήπαρ και νεφρούς

13 Ιουλ. 2020 - 07:01 | Υγεία
Το παυσίπονο που ανακουφίζει χωρίς να πειράζει ήπαρ και νεφρούς

Ένα νέο φάρμακο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πόνο και τον πυρετό χωρίς να δημιουργεί εξάρτηση και να είναι τοξικό για το ήπαρ και τους νεφρούς

Μια νέα κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων ανέπτυξαν ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης της Νέας Ορλεάνης στις ΗΠΑ, τα οποία υπόσχονται ανακούφιση του πόνου και αντιμετώπιση του πυρετού χωρίς παρενέργειες για τους νεφρούς και το ήπαρ.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο European Journal of Medicinal Chemistry, οι Δρ. Hernan A. Bazan από το Τμήμα Χειρουργικής της Κλινικής Ochsner και Surjyadipta Bhattacharjee, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρου Νευροεπιστήμης της Νέας Ορλεάνης μελετούσαν τι είναι αυτό που προκαλεί ηπατική βλάβη στα άτομα που λαμβάνουν παρακεταμόλη. Δημιούργησαν λοιπόν ένα φάρμακο που δομικά έμοιαζε με την παρακεταμόλη, ήταν δηλαδή αποτελεσματικό αλλά χωρίς ηπατική τοξικότητα.

Σε συνεργασία με τον καθηγητή Julio Alvarez-Builla από το Τμήμα Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Αλκαλα στη Μαδρίτη, μελέτησαν συνολικά 21 διαφορετικά συστατικά, που θεωρούνταν ανάλογα της παρακεταμόλης.

«Το νέο φάρμακο μείωσε τον πόνο σε δύο πειραματικά μοντέλα που μελετήσαμε χωρίς να προκαλεί ηπατική και νεφρική τοξικότητα, όπως συμβαίνει με πολλά υπάρχοντα αναλγητικά όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή η παρακεταμόλη. Επίσης μείωσε τον πυρετό και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό την περίοδο που διανύουμε με τον κορωνοϊό και την επίπτωση που έχει ο SARS-CoV-2 στο ήπαρ και τους νεφρούς», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Nicolas Bazan.

Ο οξύς και ο χρόνιος πόνος είναι ένα από τα πλέον κοστοβόρα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Και δεδομένης της διαδεδομένης χρήσης των αναλγητικών και της κατάχρησής τους, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα αναλγητικά που δεν θα δημιουργούν εξάρτηση και ηπατοτοξικότητα αλλά θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον χρόνιο και οξύ πόνο και τον πυρετό.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να αναπτύξουν περαιτέρω το νέο αναλγητικό και να καταθέσουν σχετική αίτηση έγκρισή του από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), άμεσα.