Επικαιρότητα:

Οι τέσσερις τρόποι για την καλύτερη προστασία από τον κορονοϊό

04 Αυγ. 2020 - 07:42 | Υγεία
Οι τέσσερις τρόποι για την καλύτερη προστασία από τον κορονοϊό

Για όσα πρέπει ν’ ακολουθούμε για την προστασία μας από τον κορονοϊό, ιδιαιτέρως τώρα που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, μίλησε ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.

Τους τέσσερις τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να προστατευθούμε καλύτερα από τον κορονοϊό, ανέφερε στο Open, ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος.

    «Με τον βήχα και τον φτάρνισμα τα σταγονίδια του κορονοϊού μπορούν να διανύσουν μία απόσταση ένα με δύο μέτρα. Ίσως λίγο λιγότερο το καλοκαίρι, που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και μία αυξημένη υγρασία. Άρα το μέτρο είναι η τήρηση των αποστάσεων».
    «Συμπληρωματικά είναι η μάσκα που έχει ιδιαίτερη σημασία όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό».
    «Το τρίτο και πολύ σημαντικό μέτρο είναι να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα δάχτυλά μας και να φροντίζουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο επιμελή υγιεινή των χεριών».
    «Το τέταρτο που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, είναι όταν νιώσουμε κάποια αδιαθεσία -όταν έχουμε πυρετό, βήχα, αισθανόμαστε άρρωστοι- δεν βγαίνουμε από το σπίτι ή το ξενοδοχείο ή όπου βρισκόμαστε, παρά ενημερώνουμε τον γιατρό, το Κέντρο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, ούτως ώστε, πιθανά, να υποβληθούμε σε σχετικό έλεγχο. Έχει σημασία για να μην κυκλοφορήσουμε και μεταδώσουμε τη νόσο».

Γάμοι και βιομηχανίες παραγωγής κρέατος

«Τώρα που βλέπουμε πως οι γαμήλιες εκδηλώσεις (σ.σ. 3 περιστατικά στη χώρα μας) έχουν μία επικινδυνότητα ή οι βιομηχανίες παραγωγής κρέατος (σ.σ. περιστατικό στην Καβάλα) είναι δομές υψηλού κινδύνου, νομίζω ότι πλέον είναι πιο εύκολο να επανέλθουμε στην οριοθέτηση μέτρων, τα οποία σε γενικές γραμμές δεν είναι ευχάριστα».
Ελληνικά νησιά

«Χρειάζεται εγρήγορση κατά την επιβίβαση και αποβίβαση στα πλοία και τήρηση των αποστάσεων. Σε εκδηλώσεις και πάρτι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, διότι εκεί οι άνθρωποι παραμένουν για περισσότερο χρόνο σε κοντινή απόσταση. Οπωσδήποτε χρήση μάσκας και προσοχή, όταν φθάνουμε στο προορισμό μας να προσπαθούμε να καθαρίζουμε τα χέρια μας όσο το δυνατόν καλύτερα και να μην ακουμπάμε τους βλεννογόνους του στόματος».
Τήρηση των μέτρων για ένα καλό φθινόπωρο

«Τα μέτρα που ισχύουν δρουν αποτρεπτικά και για τους άλλους ιούς. Αν υπάρχει βελτίωση στο τέλος Αυγούστου, τότε θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση εν όψει φθινοπώρου. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πιο δύσκολα».