Έκζεμα: Γιατί και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος

05 Αυγ. 2020 - 10:44 | Υγεία
Έκζεμα: Γιατί και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος

Οι πάσχοντες από μία κοινή δερματική πάθηση, το έκζεμα, είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος οστών σε σύγκριση με όσους δεν νοσούν από έκζεμα, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Το έκζεμα προκαλεί σκληρότητα και αίσθηση φαγούρας στο δέρμα.

Από τους 500.000 πάσχοντες από έκζεμα που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το 7% έως 18% ήταν πιο πιθανό να υποστούν κάταγμα σε οστό του καρπού, του γοφού, της λεκάνης ή της σπονδυλικής τους στήλης, σε σύγκριση με πάνω από 2,5 εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους χωρίς έκζεμα που αποτελούσαν της ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές αν αυτός ο αυξημένος κίνδυνος κατάγματος σχετίζεται αποκλειστικά με το έκζεμα ή αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη σύνδεση.

Η αύξηση του κινδύνου θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σχετίζεται με φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν οι άνθρωποι για τη θεραπεία του εκζέματος.

Σε κάθε περίπτωση οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως όσοι νοσούν από έκζεμα καλό θα είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το αν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.